Schoongemaakt Schilderij
Terwijl tijdens “In de Voetsporen van Christiaan” het naambordje bij het schilderij werd onthuld, werd mij toegefluisterd dat op een ander schilderij in dezelfde ruimte, bij het verwijderen van oppervlakte vuil en reinigen van de vernislaag er een verrassing was gevonden.
Het is een schilderij met de moeder van Graaf van Gronsfeld en dit staat op het bordje onder het schilderij:
De schilderes komt mij meteen bekend voor, zij heeft niet alleen het schilderij met Cocquamar Crenequie – Willem Philip Frederik geschilderd maar op het Pinterest board staan er vele meer van haar schilderijen met Afrikaanse pages.
Wanneer ik op de site van het Rijksbureau voor Kunsthistorische Documentatie zoek, zie ik dat ze daar ook genoemd wordt met verschillende namen en functies.
Nog steeds ben ik op zoek naar een schilderij met Abraham D’Arrest en Christiaan achter hem in de schaduw. Er is mij ooit gezegd dat het bestaan heeft en ik hoop nog steeds het eens te vinden. Wanneer ik nog eens goed kijk, zie ik dat Anna Rosina een jaar in Den Haag is geweest. Zou zij misschien dit schilderij gemaakt hebben?
Er is over haar bezoek geschreven: “H. Hardenberg, ‘De schilderes Rosine de Gasc en haar Haagse relaties’, Jaarboek Die Haghe 1948-’49, p. 139-161 ” Zou daar misschien in staan dat ze Abraham D’Arrest gekend heeft? Dat wordt weer een bezoek aan het archief om pagina 139 t/m 161 te fotograferen!
Ondertussen denk ik regelmatig aan het schilderij en aan degene die er ook op staat zonder naam. Tevoorschijn gekomen door het schoonmaken. Misschien hangt er ergens een schilderij met Christiaan anoniem in de schaduw.

Gravin-Maria-Wilhelmina-Charlotte-von-Wartensleben-1683-1742 en een page door-Rosine-de-Gasc-Lisceweska
Het schilderij hangt in het Museum Weesp en ik kan iedereen aanraden om er eens een kijkje te nemen. Niet alleen om naar dit schilderij te gaan bekijken maar er zijn daar meer voorwerpen uit Christiaan zijn tijd te zien. Ook veel porselein uit de fabriek van de Graaf van Gronsfeld, waar Huize D’Arrest vol mee stond maar bijvoorbeeld ook de troffel van de eerste steenlegging.
En na het bezoek aan het museum is het de moeite waard om door de steegjes van Weesp te wandelen, soms waan je je terug in de tijd.
Reacties
Schoongemaakt Schilderij — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>