Slavenband
Regelmatig kijk ik op Pinterest naar de schilderijen met de Afrikaanse (kind)bedienden, ook om te begrijpen hoe Christiaan zijn jeugd eruit gezien kan hebben. Elke keer zie ik ook de band die de jongetjes om hun nek hebben.
Een aantal jongetjes met een band om, heb ik bij elkaar gezet om ze nog beter te kunnen bekijken. Sommige lijken van stof te zijn en anderen van metaal. Sommige zijn heel eenvoudig, anderen lijken uitgebreid versierd. Bij sommige lijkt er een slot op te zitten….
Ze schijnen slavenband genoemd te worden.
Ik heb geleerd dat sinds de 16e eeuw op Nederlands grondgebied in Europa slavernij verboden was. Hoe dat in andere landen was, weet ik nog niet. Waarom kregen ze deze banden om hun nek? De schilderijen zijn uit heel Europa.
Op Google heb ik gezocht naar meer informatie over deze banden maar kan weinig tot niets vinden. Ik vind veel hedendaagse sieraden, beetje vreemd dat ze zo genoemd worden. Wie wil er nu een slavenband dragen?
Misschien gebruik ik de verkeerde woorden om meer informatie te vinden over de banden. Zou Christiaan ook zo’n band om zijn nek gehad hebben, vraag ik mij af.
Willem Philip Frederik, bediende van de Graaf van Gronsfeld droeg een band om zijn nek op het schilderij. De Graaf en Abraham d’Arrest, bij wie Christiaan 23 jaar in dienst was, waren bevriend.
De Afrikaanse bediende, aanwezig bij het huwelijk van Carolina van Oranje Nassau bij wie Christiaan gediend heeft, is ook getekend met zo’n band om zijn nek…..
Zou iemand onderzoek gedaan hebben naar die banden om de nek van deze jongetjes? Zou er ergens in een museum een vitrine zijn waar je die banden kan bezichtigen?
De schilderijen kan je zien op mijn pinterestboard.
Ik heb even gezocht en heb twee echte slavenhalsbanden gevonden:
één in het New York State Museum, die dateert van 1806:
http://1.bp.blogspot.com/-VQrT4H2Oi2c/UGBhcXdTLXI/AAAAAAAAMnw/HeNmKsqOs0Q/s320/Slave+Collar,+brass,+c+1806+(New+York+State+Museum)..tif
en één in het Glasgow Museum:
http://runaways.gla.ac.uk/blog/wp-content/uploads/2016/08/Collar1-900×576.jpg
Misschien ben je hier ook wat mee:
http://gsas.yale.edu/sites/default/files/file-news/research_-_humanities_illustration_brochure_illustration-figures_of_empire.pdf
Ik lees in dit artikel: “These iron or silver neck braces often were inscribed with their owners’ name or coat of arms, and carried padlocks. They frequently were advertised for sale along with dog collars.” En verder nog: “The servant and dog both wear metal collars that mark them as property”.
En inderdaad: als je in google de woorden “dog collar silver antique” ingeeft, vind je veel voorbeelden van hondenhalsbanden die qua vormgeving erg lijken op wat we zien op de schilderijen hierboven.
Bijvoorbeeld:
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/6f/6d/e8/6f6de8f628e231621322edfe71289542.jpg
http://www.cliftonandersonantiques.com/images/item_xl/150519_060-xl.jpg
https://s-media-cache-ak0.pinimg.com/originals/0c/c3/3a/0cc33a5c3465adc0962e70cdec852645.jpg
Dank je wel, dit helpt mij weer een stuk verder!
Het artikel maakt meer duidelijk. Er is nog veel te onderzoeken. Ik ben er een beetje van onder de indruk.
“They frequently were advertised for sale along with dog collars.” “The servant and dog both wear metal collars that mark them as property”.
Vaak staat er op een schilderij ook een hond bij, ik ga binnenkort maar eens kijken of ik de banden kan zien…
Het gebruik van slavenhalsbanden gaat blijkbaar terug tot bij de Romeinen.
Slaven werden verplicht een halsband te dragen als verzekering tegen het weglopen.
Er zijn verschillende van dergelijke halsbanden bewaard gebleven. Ze hebben een metalen plaatje waarin de naam van de eigenaar gegraveerd werd, zodat de vinder de slaaf kon terugbrengen… en een beloning kreeg!
Een voorbeeld:
http://www.roger-pearse.com/weblog/wp-content/uploads/2016/03/slave_collar2.png
Op deze halsband staat in het Latijn:
“Ik ben weggelopen. Vang me. Als je me terugbrengt naar mijn meester Zoninus, ontvang je een solidus (een gouden munt).
Nog een voorbeeld van een halsband…
Ik kwam uit bij het bijzondere verhaal van “Peter The Wild Boy”. Zijn halsband:
http://www.thehistoryblog.com/wp-content/uploads/2013/02/Peters-collar-inscription.jpg
http://www.thehistoryblog.com/wp-content/uploads/2013/02/Peters-collar-inscription-3.jpg
Hij was een jongen die gevonden werd in de bossen in Duitsland in de buurt van Hannover, waar George I aan het jagen was. De jongen was naar schatting ongeveer 12 jaar toen hij gevonden werd. Hij leefde blijkbaar al jaren in het bos, was “wild” en kon niet spreken. Hij werd door George I meegenomen naar Engeland en leefde er op Kensington Palace. Toen de interesse in Peter afnam, werd hij naar een boerderij op het platteland gebracht, waar hij op 71-jarige leeftijd stierf.
De halsband die hij moest dragen, had goede bedoelingen:
https://www.youtube.com/watch?v=Rvlg41mdHjQ
Wow, wat een verhaal!
Ik ga alles goed bekijken.
Dit is een voorbeeld van een advertentie waarvan ik eerder sprak. Ze verscheen in de London Advertiser van 1756:
“Matthew Dyer, Working Goldsmith, at the Crown in Duck Lane, Orchard Street, Westminster. Apprentice and successor to Mr. John Redman, Corkscrew Maker deceased, continues the business of his late Master, in making all sorts of gold and silver corkscrews, tobacco stoppers, silver padlocks for blacks or dogs, collars, silver clasp knives, etc. Where merchants and shopkeepers may be supply’d with any quantity on the least notice, and the lowest prices. An appartment of the above work kept by him”
Je ontrafelt dit rap!
Bij de film “Peter the Wild Boy” laten ze de muurschildering zien met al het personeel. Nu ben ik nieuwsgierig of ze ook een Afrikaanse bediende hadden en of die ook zo’n band om had. Dan past het bij elkaar.
Ik zou bijna zeggen: “Ga je mee, gaan we kijken?”
Ja!
Op de muurschildering staat ook een Afrikaanse bediende: in de hoek. Hij draagt wel die typische kleding, maar heeft blijkbaar geen band om zijn hals.
http://theenchantedmanor.com/wp-content/uploads/2014/07/Kensington-Palace-the-Kings-Staircase.jpg
https://www.rbkc.gov.uk/vmbtl/general/cultural-court-2.jpg
Leve het internet: Kensington Palace bezoeken vanuit je zetel!
Dat schilderij heb ik op pinterest staan!
George I was duidelijk een “verzamelaar”:
* Peter the Wild Boy
* Een Afrikaanse bediende (naam onbekend)
De twee andere mannen op de muurschildering bij de Afrikaanse bediende waren Turkse krijgsgevangenen, die als bediende bij George I werkten:
* links: Ludwig Maximiliaan Mehmet von Königstreu
* rechts met de tulband: Ernst August Mustapha
En George I was de grootvader van Anna van Hannover, echtgenote van Willem IV van Oranje Nassau.
Toch lijkt mij een reisje naar Engeland niet zo gek… We kunnen dan meteen door naar Portland op zoek naar Cornelis Nassies.
Je hebt mij aangestoken, zit nu te kijken naar andere grote Engelse huizen of de schilderijen zichtbaar zijn…