Stadhouder in Weesp
De zoektocht naar Christiaan zijn komst bij Burgemeester d’Arrest in Weesp vanuit Leeuwarden blijft onverminderd doorgaan. Dat Stadhouder Willem V en de d’Arrest elkaar ontmoet hebben, weet ik zeker.
Twee keer vond ik een bezoek van d’Arrest aan het Hof in de audiëntieboekjes.
Ook weet ik dat in oktober 1772 Prins Willem V van Oranje Nassau in Weesp de bouw van het nieuwe stadhuis kwam bekijken.
De eerste melding daarvan vond ik in 1000 jaar weer, wind en water in de Lage Landen van dhr. J Buisman.In Mercurius vond ik er een uitgebreid artikel over waar beschreven werd hoe de Prins een bezoek aflegde aan Huize d’Arrest.
Afgelopen week was ik in het archief van Weesp, er zijn nog zoveel archiefstukken die ik niet heb ingezien.
In het boek met de notulen van vergaderingen van het college van burgemeesters 1769-1785 kwam ik het bezoek van de Prins aan Weesp tegen. Deze keer beschreven vanuit de burgemeesters.
“Vergadering van Burgemeesteren gehouden den 16 October 1772. Present het volle collegie
De Heer President Burgemeester Weijher ter Vergadering voorgedragen hebbende, dat deeze stad op morgenstont vereerst te worden met een bezoek van sijn Hoogheijt de Heer Prince Erfstadhouder is geresoveert. Dat Heeren Burgemeesteren en oud Burgemeesteren hooggemelde Sijnen Hoogheijd souden gaan complimenteren: gelijk dan ook sijne Hoogheijt op Saturdag den
17 Oktober 1772 binnen deese stad is gekomen en sijne intrek heft genomen aan het huijs van de Burgemeester d’Arrest.
Is aldaar door de Heeren Burgemeesteren en oud Burgemeesteren met derselver Secretaris aan het Hoot hebben, de Heer Grave van Gronsfelt als Hoofd Officier deser stad gecomplimenteert hebbende gemelde Heer Grave van Gronsfelt een ?ierlijke aanspraak ter materie passende gedaan, welke door Sijne Hoogheijt op het gratieste is beantwoord.
Sijnde gemelde Sijn Hoogheijt na door de geschaarde burgerij passerende de fortificatie besigttigt te hebben, weder aan et huijs van de Heer Burgemeester d’Arrest geretouneert en na alsdaar een pragtig collation gebruikt te … ”
Ook hier is het dus duidelijk dat Prins Willem V, stadhouder van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden in het huis was waar Christiaan, toen nog Presto geheten, diende.
Helaas heeft men in de 19e eeuw het huis gebruikt als pakhuis en is de oude glorie niet meer zichtbaar. Toch met een beetje fantasie zie je toch wel koetsen voor het huis staan?
Wanneer ik verder blader door het boek kom ik nog een ontmoeting tegen. Deze keer op 27 september 1777.
Het hele document is HIER te lezen. Het leest niet heel makkelijk maar wat ik ervan begrijp is dat de Prins langs Weesp kwam, de burgemeesters, waaronder Abraham d’Arrest, hem hebben opgewacht. Its later staat er in het verslag:
“In het Amsteldamse Veerhuijs alhier sullens gaan opwachten en complimenteeren. Gelijk dan ook Gest? niet zijnde is Sijne doorlugtige hoogheijd, aldaar des avonds cica ten half tien uuren aangekomen en door welgemelde heeren aan desselfs koets gerecipieert en verwelkomt zijnde is vervolgens daar uijtgestapt en gelijk na boven op de groote Kamer van gedagte Logement”
Natuurlijk ben ik op zoek gegaan naar dat Logement. Het heet “Het Amsterdamse Veerhuis” en het kostte wat moeite maar gevonden! Dankzij Bart, hij vond een .pdf waardoor duidelijk werd waar het stond en nog steeds staat!
“In 1820 was daar het logement “Het Amsterdamse Veerhuis” gevestigd. Dat moet toen al een oude naam zijn geweest, want het zeilschip op de gevelsteen geeft aan dat er in lang vervlogen tijden schepen werden gelost en geladen. Dat was toen mogelijk, want er liep destijds een gracht midden door onze stad“. Bron: Historische Kring Weesp.

Voormalig logement “Het Amsterdamse Veerhuis – Afbeelding van “De Bedrijfsmakelaar“.
Op deze plek stonden dus in september 1777 de Burgemeesters van Weesp de Stadhouder op te wachten en gezamenlijk ging men naar boven waar zich een grote kamer bevond. Ben eigenlijk wel benieuwd of de eigenaar van dat pand wel weet dat er op de eerste verdieping een Prins van Oranje Nassau aanwezig is geweest.
Natuurlijk vraag ik mij af of Christiaan er ook was, of een beetje in de buurt. Het is in ieder geval weer een moment dat Abraham d’Arrest de Prins ontmoet, de vierde keer die ik nu gevonden heb.
Drie weken later werd Presto gedoopt en heette hij Christiaan van der Vegt.
Reacties
Stadhouder in Weesp — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>