Tarnished Gold
Door Christiaan en het onderzoek komen er bijzondere zaken op mijn pad en in mijn emailbox. Zoals deze:
Natuurlijk ben ik op de uitnodiging ingegaan en heb ik een geweldige avond gehad.
Zonder dat ik het van te voren kon bevroeden, kwam ik connecties met “Hoe heette Christiaan?” tegen.
Een geweldige voorbereiding op mijn reis naar Ghana!
De avond begon met een optreden van het Ghanese koor “The Warriors of the Kingdom“.
Ik heb er een heel klein stukje van opgenomen voor een impressie.
Na de welkomstwoorden van Martine Gosselink, hoofd geschiedenis van het Rijksmuseum kwam de schrijver van het boek aan de beurt. Gijs van der Ham begon te vertellen over een kistje en meteen had hij mijn aandacht.
Dit kistje is namelijk o.a. gemaakt door François Thuret, een familienaam die vaker genoemd is in dit blog. De familie Thuret erfde de helft van de nalatenschap van Abraham D’Arrest. Tussen de beide families heeft er ook jarenlang een twist gewoed. Natuurlijk ben ik op zoek gegaan naar de familieband, maar heb deze nog niet kunnen vinden. De oudste Thuret die ik in de stamboom heb staan is Jacques Thuret (1674-1740).
Nog maar eens rustig nazoeken via de stamboom van Daniël Thuret en anders zal ik hem het vragen.
Dit was niet de enige reden waarom het mijn aandacht trok, het is namelijk gegeven aan Stadhouder Willem IV. De afgelopen weken ben ik druk met het doorlopen van de audiëntieboeken van zijn zoon Willem V. Daar kom ik ook regelmatig afgezanten van de West-Indische Compagnie tegen. De rest over dit bijzondere kistje kunt u zien en lezen in het boek.
De avond werd vervolgd met een indrukwekkend optreden van Akwasi met een “Spoken Word Performance”. De woorden zijn mij bij gebleven.
Hierna kwam voor mij het hoogtepunt van de avond. Professor Abena Busia of Rutgers University, New Brunswick, USA gaf een college over de band tussen Ghana en Nederland over de afgelopen 300 jaar.
Ze vertelde onder andere over de Ghanese families met een Nederlandse achternaam, gekregen door de gemengde huwelijken van destijds.
Zij vertelde ook uitgebreid over mijn favoriete aflevering van “Who do you think you are?” met Hugh Quarsie. Mocht je de aflevering ergens kunnen zien, doen!
Zal ik ooit voor iemand in Afrika staan en zeggen: “Wij hebben een gezamelijke voorvader.”?
Door het verhaal van Professor Busia realiseerde ik mij extra dat het bij mijn familie net andersom is. Indien men Christiaan zijn naam had laten houden, hadden wij in Nederland wonend, een Afrikaanse naam gehad.
“Hoe heette Christiaan?” krijgt steeds meer betekenis.
De avond werd afgesloten met de boek overhandiging en een speech van chief Barima Asamoah Kofi IV.
Het was geweldig om aanwezig te zijn, veel mensen te ontmoeten, de eer gehad om naast Michel Doortmont te zitten die in elke speech genoemd werd, veel geleerd en een prachtig boek gekregen.
Binnenkort naar het Rijksmuseum om de beschreven stukken in het echt te gaan zien!
Top avond zo te lezen!
Food for thought and investigation!
oh, wat zul je weer genoten hebben. Het blijft interessant om alles te lezen wat je schrijft!