Terugblik Stamboomcafé
Omdat natuurlijk niet iedereen aanwezig kon zijn bij de lezing tijdens het Stamboomcafé, in dit blog een kleine terugblik.
Het was gezellig druk, er moesten stoelen bij worden geplaatst en dat maakte bij mij indruk. Zoveel mensen voor het verhaal over Christiaan.
Terwijl iedereen binnen kwam, speelde er muziek en niet zomaar muziek maar stukken met fluit die Christiaan gespeeld heeft terwijl hij bij D’Arrest in huis was. Het gaf mij het gevoel dat hij er een beetje bij aanwezig was. De stukken zijn te beluisteren op Spotify, de lijst heet Stamboomcafé.
Wanneer u op het driehoekje klikt, kunt u tijdens het lezen van dit blog luisteren naar de fluitmuziek uit de 18e eeuw zoals die gespeeld werd in het huisorkest van familie D’Arrest in Weesp met Christiaan op de fluit.
Het onderwerp van de lezing was om te laten zien wat ik online/digitaal gebruik en een stukje zoektocht waarvan nog niet alles gepubliceerd is. De Agenda:
Ik zal twee van mijn gebruikte mogelijkheden ook hier laten zien.
De eerste is Google Alert. Hier heb ik veel woorden ingevuld die te maken hebben met het onderzoek en de lopende zoektochten. Zodra er op internet iets gepubliceerd wordt met deze woorden krijg ik een email. Hoe vaak je een mail krijgt kan je instellen.
Een andere site die ik gebruik is: www.mijneigenfavorieten.nl. Hier maak ik rubrieken en sla ik alle sites op die ik wil bewaren. Ook bijvoorbeeld alle digitale archieven, gevonden bronbestanden en blogs die ik wil lezen. Door deze site heb ik mijn favorieten altijd bij de hand, waar ik ook inlog. Het is gratis tot 1000 links en werkt ook prima mobiel.
Hierna liet ik een globale tijdsbalk van Christiaan zijn lezen zien. Ik zet ‘m ook hier neer omdat ik begrepen heb dat men dit overzichtelijk vond. Wilt u meer details, kijk dan bij de Samenvatting, daar staat alles wat ik tot nu toe weet.
Over Christiaan zijn leven aan het Stadhouderlijk Hof weet ik nog niet veel, ik weet wel dat Afrikaanse pages niet ongewoon waren.
Ik heb afgesloten met de lopende zoektocht naar wie de twee jongetjes aan Carolina gegeven heeft en of Christiaan misschien één van die jongetjes is geweest. Een gedeelte van dat verhaal heb ik in het blog over de Kostbare Hangmat na de lezing gepubliceerd. De rest volgt in de komende maanden.
Na de vragen waren er hapjes en drankjes en werd er veel met elkaar besproken, kon ik vragen beantwoorden en kennis maken met hen die ik alleen “digitaal” kende.
Ik vond het een geslaagde middag!
Het volgende Stamboomcafé is op 24 november en zal Henk Werk vertellen over de totstandkoming van zijn boek Groninger kermis, Werken op reis met gebakkramen 1850-1961. Hierin beschrijft hij het werkzame leven van vier generaties Werk. Zij voeren door Groningen en het noorden van Drenthe, van kermis naar kermis met demontabele gebakkramen.
Wie weet hebben zijn voorouders en Antje van der Vegt wel gelijktijdig op dezelfde kermis gestaan!
Het was geweldig Annemieke.
Je kunt super trots zijn.
Dat waren je vader en moeder ook !
Het was geweldig om je in het publiek te zien zitten!