Testamentmaakers
“Vraagje: weet je zeker dat Presto vanaf zijn jeugd in dienst was van Abraham d’Arrest. Of is het ook mogelijk dat hij tot de dood van Magdalena d’Arrest bij haar in dienst was?”
Deze vraag stond in de email die ik van Ton Jongenelen kreeg en het antwoord wat hij gaf nadat ik hem gevraagd had waarom hij dit vroeg liet mij door het huis stuiteren.
“Dat denk ik op grond van het pamflet (quasi in de vorm van een toneelspel) De testamentmaakers of de Marquis van Tolbrugge uit 1777. Mevrouw Rijkaard is Magdalena d’Arrest, Edelhart is Abraham d’Arrest, de Marquis van Tolbrugge is Cornelis van Marken, de Baron van Lotenburg is Hendrik Cannegieter, de Ridder van de kous is Pierre Guichet en Marocco is .. jouw Presto / Christiaan van der Vegt. In dit spel is Marocco de huisbediende van mevrouw Rijkaard, niet van Edelhart.”
Christiaan, genoemd Marocco in een toneelstuk, wat een vondst!
Meteen ben ik op zoek gegaan naar het pamflet/toneelstuk en mijn verbazing werd nog groter toen het als e-book aanwezig bleek in de playstore.
Met trillende handen heb ik het gelezen en als ik de woorden lees die Marocco zegt is het een beetje alsof ik Christiaan hoor. Wie had dat ooit kunnen denken, 238 jaar later leest zijn achter achter achterkleindochter dit pamflet. Ook trekt “Huppel” mijn aandacht, schreef Antje niet dat haar moeder Kaatje kamenierster was geweest… en die Lakey, zou hij misschien Pieter van Zoelen zijn…
Dit is hetzelfde testament waarover Christiaan op 7 maart 1777 ruzie staat te maken in Amsterdam.
De oorspronkelijke vraag van Ton is nog onbeantwoord, wat is de connectie tussen Christiaan en Abraham zijn zuster Magdalena? Misschien woonden broer en zus wel vlakbij elkaar. Weer iets op naar op zoek te gaan.
Ik ben blij dat Abraham D’Arrest in het toneelstuk “Edelhart” wordt genoemd. Het zegt iets over hem.
Wil je het toneelstuk ook lezen? Klik hier om naar de Play store te gaan en lees over alle verwikkelingen rondom een testament in de wereld van Christiaan.
In het boek 650 jaar Weesp van A. Zondergeld-Hamer wordt er ook een bladzijde gevuld over het testament en de intriges. Hierdoor wordt duidelijker wat er gebeurd is.
Het is misschien niet netjes maar door het gedrag van de heren heb ik nu wel een toneelstuk met een rol voor Christiaan. Bij het volgende bezoek in het stadsarchief van Weesp ga ik kijken naar de andere pamfletten. Wie weet…..
Pingback:Samenvatting | Hoe heette Christiaan?
Mooi mieke
Pingback:A. Ploos van Amstel | Hoe heette Christiaan?
Pingback:Bezoek Nationaal Archief | Hoe heette Christiaan?