HomeHet verhaalThomas Alexander Holland

Reacties

Thomas Alexander Holland — 4 reacties

  1. Helder verhaal, goed opgebouwde argumentatie. Eerst de identificatie van het probleem (“Wat is het onderzoeksprobleem?”): Schrijft Christiaan de waarheid in zijn brieven? Dan de analytische problematisering (“Waarom moet dit probleem onderzocht worden?”, “Waarom is het nuttig een antwoord op de vraag te krijgen?” (etc.)): Als Christiaan niet de waardheid schrijft is zijn leven zoals het uit de bronnen blijkt een verzinsel en iedere uitkomst van het onderzoek een sprookje in plaats van een biografische studie. En dan de gebruikte methode om een antwoord op de vraag te krijgen (“Hoe ga ik dit probleem onderzoeken?”): Door middel van interne en externe bronnenkritiek op basis van logica en bewijsvoering over de status van de brieven, waarbij gezocht wordt naar aanwijzingen die kunnen bevestigen of aannemelijk maken dat Christiaan de waarheid schreef of daar tenminste heel dicht bij zat.

    Kortom, dit stuk zit methodologisch goed in elkaar en de lijn van de argumentatie kan als uitgangspunt dienen voor de analyse van andere lijnen in Christiaan’s leven. Les methodologie in de praktijk van het onderzoek voor genealogen en historici. Fraai blog dus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>