Toon mij uw boekenkast
“Toon mij uw boekenkast en ik zeg u wie u bent”.
Zou deze zin ook gelden voor een boekenkast uit de laat 18e eeuw?
Deze week heb ik foto’s ontvangen van de originele veilingcatalogus van Huize D’Arrest. (Hartelijk dank R.S.!) De veiling vond plaats op 2 en 3 mei 1792, vier jaar nadat Christiaan zijn dienstbetrekking bij hen had verlaten. Kan het overzicht van alle boeken mij meer vertellen over het leven van hem? Ik denk van wel nu ik de titels van de 385 boeken uitgebreid bekeken heb.
De familie had duidelijk zeer brede interesses, Godsdienstige boeken, Rechtsgeleerdheid, Natuurkundige, Volkenkunde, Reisverslagen, Poëtische boeken en romans, het staat er allemaal tussen. In het Nederlands, Frans en Duits.
Een willekeurige pagina:
Het is bijzonder om ook boeken te zien die ik al in het archief was tegengekomen. Zoals “nr. 18 Bouwzangen voor den Wel. Edelen Heere A. d’Arest, 4 exempl. verg.fr. band en 1 dito verg.h. band.”
Natuurlijk heb ik ook gekeken of ik iets kan vinden over de relatie van D’Arrest met het Stadhouderlijk Hof. Dit is belangrijk voor mij om te begrijpen hoe Christiaan vanuit Leeuwarden bij Maria Louise van Hessen Kassel in Weesp terecht is gekomen. Deze staan o.a. in de catalogus:
“31 Inhuldiging van Willem de IV. te Veere en Vlisfingen, Amft 1753 en Wagenaar, Verheugd Amfterdam, met pl. fr. band.
32 Lykflatie van Willem de IV. door J. Punt. ’s Hage 1755. in 40 platen.
47 Vosmaar, Kabinet van Zyne Hoogheid, met fraaye gecouleerde platen.”
Het boek met de 40 platen van de begrafenis van Willem IV trekt mijn aandacht omdat ik de stoet van zijn moeder Maria Louise ook uitgebreid bekeken heb. Christiaan was ongeveer 9 jaar toen Willem IV overleed en je weet natuurlijk nooit…
Op de site van het Rijksmuseum staan een aantal van de platen online en bij plaat 15 houd ik mijn adem in
(Klik op de afbeelding voor de grote versie)
Nee, dit is niet Christiaan, ik denk dat het Rabo is, de Afrikaanse kamerdienaar van Willem IV. Marijke Bruggeman schreef over hem in Nassau en de macht van Oranje.
Toch bijzonder dat deze plaat aanwezig was in Huize D’Arrest.
De komende dagen ga ik proberen boeken te vinden via Google. Wie weet wat ik nog tegen kom. En ik heb met mijzelf afgesproken dat ik niet de inhoud van de boekenkast van D’Arrest ga verzamelen al moet ik toegeven dat de verleiding er wel is!
Benieuwd wat er allemaal in de kast stond? Klik HIER en blader digitaal door de veilingcatalogus.
Het, voor zover bekend, enige bewaarde exemplaar bevindt zich bij de Bijzondere Collecties van de Universiteit van Amsterdam.
erg leuk en het word steeds spannender of er misschien ergens nog meer te vinden is
In mijn exemplaar van de geïllustreerde uitgave van Jan Wagenaar’s: “’t Verheugd Amsterdam…” (Amsterdam, 1768) in groot folio zit achterin de schaarse lijst met de “Naamen Der Heeren Intekenaaren, op de Afbeeldingen der Vreugdebedryven”. Helaas staat daar noch onder de A, noch onder de D de naam van Abraham d’Arrest.
Jammer! Ben wel vereerd dat je gekeken hebt. D’Arrest had dus een tweedehands exemplaar 🙂