Vernoemd naar
Wanneer ik in Weesp ben is het niet moeilijk om mij voor te stellen hoe het in de tijd van Christiaan was. Soms loop ik door de straatjes en steegjes en waan ik mij in de 18e eeuw. Kinderen spelen er nog op straat en natuurlijk denk ik dan aan de kinderen van Christiaan en Kaatje.
(Maker mij helaas onbekend)
In Christiaan en Kaatje hun tijd was het de gewoonte om je kinderen te vernoemen. Op de site vernoeming.nl van Maarten van der Meer staat beschreven hoe de regels waren. Ik heb de regels maar eens naast de namen van de kinderen van Christiaan gelegd om te vergelijken.
“Overal in Nederland werd het eerste kind als het een jongen was vernoemd naar zijn opa van vaderskant. Was het eerste kind een meisje, dan kreeg ze in sommige regio’s de naam van haar oma van moederskant, maar in andere ging ook bij een meisje de vaderskant voor.”
Waarschijnlijk kende Christiaan de namen van zijn ouders niet, de eerste twee kinderen hebben ze naar zichzelf vernoemd….. een oplossing die mij ontroert.
In plaats van Christiaan zijn ouders over te slaan en meteen met Kaatje haar ouders te beginnen, vernoemen ze de eerste twee naar hen zelf…..
Catharina (1780-1812)
“Het derde en vierde kind kregen de namen van de overgebleven grootouders. De twee families waren om en om aan de beurt, dus als het tweede kind was vernoemd naar de moederskant werd nu de vaderskant vernoemd.”
Mocht ik nog even twijfelen of ze de regels eigenlijk niet kenden, bij het derde en vierde kind volgen ze de regels. Zij worden vernoemd naar Kaatje haar ouders.
Cornelis (1782-1849)
Grietje (1784-?) Nog steeds heb ik haar overlijden niet kunnen vinden.
Haar naam in Den Helder is Margaretha van der Vegt.
Vernoeming.nl geeft aan voor de volgende kinderen:
“In sommige regio’s, zoals Gelderland, vernoemden ouders hun vijfde en zesde kind naar zichzelf, maar meestal waren de ooms en tantes van de kinderen aan de beurt.”
Ook dit hebben Kaatje en Christiaan gevolgd:
De tweeling Jan (1786-1787) naar Kaatje haar broer Jan wiens echgenote Willempje Post doopgetuige was.
Naar wie Mietje (1786-1788) is vernoemd, ben ik nog steeds niet achter…. Stiekem hoop ik op iemand uit Christiaan zijn verleden maar ik heb daar geen enkel bewijs voor. Er komt geen doopgetuige met de naam Mietje voor.
Teunis (1787-1871) is vernoemd naar Kaatje haar oom die werkte bij d’Arrest in de branderij. Ook haar grootvader van vaderskant heette Teunis.
Nadat Jan I in 1787 is overleden, wordt deze zoon ook weer Jan genoemd en hij heeft ook dezelfde doopgetuige, Willempje Post, echtgenote van Jan de Bas, Kaatje haar broer.
Christiaan naar zijn vader, na het overlijden hebben ze niet meteen een kind weer naar hem vernoemd maar in 1791 krijgt deze zoon de naam van zijn vader.
Antje naar haar tante Antje de Bas.
Christiaan heeft van dichtbij meegemaakt dat je van de regels van vernoemen kon afwijken. Zijn vriend Abraham Cos was door zijn ouders vernoemd naar Abraham d’Arrest jr. Jakobus Cos was in dienst bij de familie d’Arrest.
Voor mij klinkt er een vorm van eenzaamheid uit het feit dat hij geen kinderen kon vernoemen naar iemand uit zijn leven. Was er niemand die hem zo dierbaar was dat hij een kind naar die persoon wilde vernoemen? De enige hoop die ik nog een beetje heb is op Mietje…. maar wie was zij of is het een afgeleide van Margaretha en heette zij ook naar Kaatje haar moeder net als Grietje?
Het overzicht van het hele gezin met ook de kleinkinderen: (door er op te klikken wordt het vergroot)
Interessant! Ik ga die vernoemingsregels eens bestuderen en naast de namen in mijn stamboom leggen. Via welk kind, kleinkind, achter etc ben jij verwant aan Christiaan? Staat dat ergens?
Mijn tak is: Christiaan – Cornelis – Kaatje – Anthonie – Anthonie – Hendrik Anthonie – Annemieke. Het staat wel ergens maar zo weet je het meteen 😉
Aha, bedankt! 🙂
Mietje is vaak een verkorting van kleine Maria, dus Marietje of Mietje. Zo werd het althans in de oude kennissen van mijn ouders gebruikt.
Ik ken maar één Maria in zijn leven tot nu toe….