HomeAfrikaanse bediendeViel Christiaan op?

Reacties

Viel Christiaan op? — 5 reacties

 1. Interessante exercitie, die ons veel kan vertellen over de zichtbaarheid van Afrikanen in het Nederlandse straatbeeld. De lijsten zijn een goed startpunt. Voor een analyse van de werkelijke fysieke en sociale zichtbaarheid is echter meer nodig. Zo geven de migratielijsten bijvoorbeeld geen indicatie hoeveel personen er op ieder gegeven moment in Nederland rondliepen en waar zij zich bevonden. Tussen de vijf en tien zwarte schoolkinderen in Kralingen in de jaren 1770 (uit mijn eigen onderzoek) zijn fysiek en sociaal duidelijk zichtbaar. Maar vijftig zwarte bedienden in Amsterdam in dezelfde periode vallen vermoedelijk niet echt op. Voor de sociale zichtbaarheid is het bovendien belangrijk of betrokkenen actief waren in het lokale leven. Dopen zijn daarvoor een indicatie, huwelijken nog meer, maar ook lidmaatschappen van gilden of verenigingen. Dit vraagt echter om diepgaand biografisch onderzoek op individueel niveau. Geen gemakkelijke opgave.

  • Hoi Nine,
   Leuk om je weer te “zien”!

   Het verhaal van deze jongens ken ik. Was er van onder de indruk. Binnenkort wordt er meer over gepubliceerd. Ik zal dan de link hieronder zetten.

   Groet!
   Annemieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>