HomeInformatie verkrijgenVragen, vele Vragen

Reacties

Vragen, vele Vragen — 5 reacties

 1. Ivm uw vraag: vanaf wanneer was D’Arrest eigenaar van buitenplaats Leeuwenveld?

  Misschien is het volgende krantenartikel interessant:
  In de “Amsterdamsche Courant” van 19-07-1764 wordt een aankondiging gedaan van een openbare verkoop van Buitenplaats Leeuwenveld. De verkoop zal plaatsvinden op 04-08-1764, door Notaris Jac. van Marken Cornelisz. te Weesp.
  Was hij misschien de koper?

 2. Ik heb nog wat voort gezocht op oude krantenartikels ivm Leeuwenveld (op de website van Delpher)

  Ik zie dat Leeuwenveld in 1791 opnieuw publiek verkocht werd: ik neem aan door de familie d’Arrest na de dood van Abraham d’Arrest.

  Maar dan vind ik in 1793 vanalles dat OFWEL interessant is, OFWEL helemaal niets met de zaak te maken heeft.
  Blijkbaar is buitenplaats Leeuwenveld nadien gekocht door een zekere Wel Edele Heer Swart. Het zou gaan om Steeven Swart, die in 1776 nog op het kabinet van erfstadhouder geweest is.
  Blijkbaar was deze heer Swart zeer geïnteresseerd in exotische zaken, want in 1793 (intussen is het wijlen heer Swart) worden verschillende van zijn bezittingen openbaar verkocht op Leeuwenveld, waaronder ananasplanten en een zeldzame Oeran Oetang! (Deze Oeran Oetang is kort nadien in verschillende steden oa. Rotterdam tegen betaling tentoongesteld).

  (zoektermen: Leeuwenveld, Weesp, Swart, Ouran, … en met deze zoektermen een beetje combineren… dan vind u een heleboel krantenartikels waarin ik bovenstaande informatie gevonden heb).

  Zou deze Heer Swart een kandidaat kunnen zijn als “gever” van Christiaan aan de familie d’Arrest? Hij had alleszins een grote interesse voor het exotische.

  • In de gegevens over het testament van Abrham D’Arrest staat ook dat de Swart Leeuwenveld heeft gekocht. (Het staat in zijn geheel op de Drive)
   Helaas heb ik nog niets in Weesp kunnen vinden over de Openbare Verkoop van Leeuwenveld in 1764. Bij een volgend bezoek kijk ij verder.

 3. Dank u!
  Ik weet dat het inderdaad vanuit de nalatenschap van Abrham D’Arrest jr voor fl. 21.050,- verkocht is aan de Amsterdamse koopman Steven Swart. Dit staat in stukken van de notaris. Ik ga verder op zoek naar de heer Steven Swart. Wie weet wat er boven gaat komen!

  Hartelijke groet
  Annemieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>