Vreedenhorst
Op tweede Pinksterdag was het weer de jaarlijkse “De Dag van het Kasteel“. Elke jaar zoek ik zorgvuldig in de lijst van deelnemers naar een plek waar ik kan leren over Christiaan zijn tijd. Deze keer viel mijn oog op Vreedenhorst aan de Vecht, in eerste instantie vanwege de tekeningen die er bestaan van Vredenhorst uit 1770.
Dit is de tijd dat Christiaan nog in dienst was bij Abraham d’Arrest die Leeuwenveld bezat, een buitenplaats aan de Vecht waar helaas geen afbeeldingen van zijn. De tekeningen zijn gemaakt door Isaac Ouwater en hij heeft ook het schilderij van gemaakt van de boekhandel en loterijkantoor op de Kalverstraat met de Afrikaanse bediende.
De eigenaar van Vreedenhorst heeft mij de afbeeldingen gemaild, hartelijk dank daarvoor! Ik vind ze prachtig!
Dit zijn beelden uit het dagelijks leven van Christiaan zijn tijd.
De ligging aan de Vecht is natuurlijk al een reden om juist daar naar toe te gaan. Voor mij blijft het iedere keer bijzonder om zo bij die rivier te staan. Iemand heeft in 1777 besloten dat Christiaan naar deze rivier zou heten en daardoor heet ik ook Van der Vegt.
“vervolgens laten Doopen bij welke Doop aan hem de naam van Christiaan en tot zijn van of toenaam (na de Rivier de Vecht) van der Vecht is gegeven geworden, waardoor hij alzoo bekend genaamd en geschreven is geweest als Christiaan van der Vecht”
Brief Antje 1830
En inderdaad ligt Vreedenhorst prachtig aan de Vecht.
Langs de rivier ligt een Jaagpad, hierover liepen mensen of paarden die de trekschuiten voortrokken. Tijdens de rondleiding leerde ik dat er ook toen al een dienstregeling was en de trekschuiten met vaste regelmaat langskwamen. Bij Vreedenhorst staat een opstapplek, nagemaakt naar een originele. Ik moest meteen denken aan de tekening van Christiaan Andriessen van het interieur van de trekschuit die voer tussen Amsterdam en Weesp.
Een andere reden voor mijn keuze is dat er op Vreedenhorst vroeger een katoendrukkerij aanwezig is geweest. Christiaan heeft enige tijd bij Magdalena d’Arrest gediend en zij bezat een katoendrukkerij op de Kadijk met als compagnon Hendrik Jansz Cannegieter. Degene in wiens gezelschap Christiaan verkeerde bij de vechtpartij op de Rapenburgergracht.
We kregen een rondleiding door het het huis wat nog de tijd van toen ademt maar gelijkertijd ook zeer leefbaar is voor nu. In de hal hangen schilderijen met de voorouders van de familie. Een prachtig overzicht van niet alleen gezichten maar ook kleding die de verschillen in tijden duidelijk maakt.
Hoe bijzonder moet het zijn om zo dagelijks door je voorouders aangekeken te worden!
Achter het huis liggen de boomgaard, weilanden en een bos wat de laatste jaren is aangelegd en vrij bezocht kan worden.
Echt een aanrader!
Het was echt even terug in de tijd op een prachtige rustige plek aan de Vecht waar het toen en het nu nog heel dichtbij elkaar liggen.
Ik wil de bewoners heel hartelijk danken voor een uitgebreide gastvrijheid en het openstellen van hun huis. Wij hebben genoten, waren even terug in Christiaan zijn tijd.
Hallo Annemieke. Ik lees steeds jou enthousiaste verhalen over je voorouders. je duikt er geweldig diep in. helaas heb ik erg weinig tijd om mij er zelf in te verdiepen. Ik ben net bestuurslid van een schilderscollectief geworden en ik was al bestuurslid van mijn schildersvereniging De Toets. Veel werk maar leuk werk. Dus ik ben druk op een ander gebied, maar ik volg je verhalen. Ga door, want ik ben erg geinteresseerd in geschiedenis mijn grote hobby, maar je kan niet alles. Ik wou dat ik meer tijd had.
Lieve groet Hans
Dag Hans!
Heerlijk dat je zo mee leest, we spreken echt een keertje af wanneer onze agenda’s het toelaten. Eten moeten we toch altijd, kunnen we dat ook een keertje samen doen.
Liefs, Annemieke