HomeWeespWaagmeester Pieter van Zoelen

Reacties

Waagmeester Pieter van Zoelen — 2 reacties

  1. Was Pieter van Zoelen niet gewoon getuige vanwege zijn (letterlijk) centrale positie in het stadje? Tegenwoordig doen we heel gewichtig over wie getuige mag zijn bij een huwelijk, maar dat was vroeger absoluut niet het geval.

    Ik denk dat je het een beetje moet vergelijken met het opmaken van een hypotheekakte of een testament vandaag de dag. Je gaat naar een notaris en daarbij wordt een medewerker van het notariskantoor ingezet als getuige. Die is betrouwbaar en beschikbaar. Het echte huwelijk werd uiteraard gesloten in de kerk en daar zullen ze wel hebben nagedacht over de getuigen, maar vervolgens moesten ze dat huwelijk ook nog burgerlijk vastleggen bij de stad Weesp. Dat was gewoon een administratieve handeling.

    Ik kan me best voorstellen dat zulke handelingen in de Waag plaatsvonden, of in de buurt van de Waag. En dat een geletterde betrouwbare man daarbij als getuige werd gevraagd. Zoals in kleine dorpen vaak de gemeentesecretaris of de veldwachter getuige was bij bijvoorbeeld geboorte- en overlijdensaangiftes.

    Weet je of Pieter ook bij andere huwelijken of afspraken/contracten getuige was?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>