HomeChristiaanWaar hij in Amsterdam woonde

Reacties

Waar hij in Amsterdam woonde — 7 reacties

  1. Het wordt lastig denk ik. De buurt is voor en in de 2e Wereldoorlog de Jodenbuurt geweest. Er zijn heel veel huizen gesloopt in de wederopbouw. In de jaren ‘ 70 is het een tafereel van de “ nieuwmarktrellen” geweest bij de bouw van de metro. Het Entrepotdok bestaat nu alleen nog uit verbouwde en gerenoveerde pakhuizen. De namen staan er nog wel op.

  2. Je moet eerder denken aan de gracht achter Artis. Er wordt ook de Laagte Kadijk genoemd tot waar de huizen lopen.

    • Inderdaad, er staat ‘strekkende tot aan de laagten van den Cadijk’, dus ik neem aan dat de katoendrukkerij met de voorzijde aan het huidige Entrepotdok lag (tegenover Artis) en met de achterzijde aan de huidige Laagte Kadijk.

      In de 19e eeuw is er veel veranderd in deze buurt, doordat het Rijk de pakhuizen als (belastingvrije) opslagplaats ging gebruiken en er een grote muur omheen zette. Het is dus niet waarschijnlijk dat het gebouw er nog staat, maar de plek moet wel te achterhalen zijn. Misschien zijn er nog meer aktes van Jacob Guitard of de families D’Arrest of Couderc/Couderq, met daarin meer informatie over de katoendrukkerij?

      Op internet vond ik ook deze inventaris van het Nederlandsch Economisch-Historisch Archief (NEHA): https://search.iisg.amsterdam/Record/ARCH03906/Export?style=PDF
      Zie vooral nummer 9 (pag. 4): transcripties en aantekeningen betreffende diverse drukkerijen: “Thuret, Guilau,Couderc, d’Suest – Rapenburgergracht”.
      Dit archief is ondergebracht bij het IISG (Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, zit ook in Amsterdam) en misschien wel laagdrempelig in te zien?

  3. In de transportakte die je hierboven aanhaalt, staat dat Isaac Couderc het perceel kocht op 29 nov 1753. Op die datum zijn o.a. de volgende 2 transportaktes terug te vinden op de website van het Stadsarchief:
    – Willem Coudercq (jawel, met cq) kocht van het stadsbestuur “een stuk grond geleegen in de Nieuwe Rapenburgerstraat, oft laagte van de Cadijk, ter breete van vier en twintig voeten, en ter lengte van Eenhondert en vijftig voeten.”
    – Isaac Coudercq (ook met cq) kocht van het stadsbestuur “een erf oft stuk grond van honderd en zestig voeten breet, en honderd vijftig voeten lang, geleegen in de Nieuwe Rapenburgerstraat, oft laagte van de Cadijk, strekkende van gemelde Nieuwe Rapenburgerstraat, tot aan de Nieuwe Rapenburgergragt.”

    Als Willem Couderc met zijn Magdalena D’Arrest en (later?) Christiaan op dit stuk grond is gaan wonen, dan woonden ze dus aan de huidige Laagte Kadijk. Isaac Couderc bouwde op het naburige erf een katoendrukkerij, die dus met de voordeur aan de Laagte Kadijk stond en met de achterdeur aan het huidige Entrepotdok (tenminste: het adres was volgens het stadsbestuur ‘Nieuwe RapenburgerSTRAAT’, dus Laagte Kadijk).

    Als je er nu rondloopt, zie je aan de zuidkant van de Laagte Kadijk alleen maar pakhuisachtige appartementen. Ik denk dat de huidige Hoogte Kadijk een beter beeld geeft van hoe de Laagte Kadijk er vroeger uitgezien moet hebben. Ook op de Hoogte Kadijk is veel nieuwbouw, maar vergeet niet dat de bebouwing in de ogen van Christiaan ook ‘nieuwbouw’ zal zijn geweest. In de transportaktes gaat het over ‘een stuk grond’, niet over een huis of gebouw. Zouden de Coudercqen de eerste bewoners zijn geweest van de percelen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>