Waar werd Willem V geboren?
Omdat er in kranten gestaan heeft dat op 20 april 1748 twee Afrikaanse jongetjes geschonken werden aan Carolina van Oranje Nassau, ben ik heel benieuwd waar zij destijds woonde. Christiaan heeft tenslotte in zijn derde brief geschreven dat hij bij haar als domistiek gediend heeft en in 1762 bij haar echtgenoot, de Prins van Nassau Weilburg. Misschien was hij wel één van die twee jongetjes. Ondertussen weet ik dat één van die twee jongetjes, genaamd Fortuin, binnen een jaar overleed. Over de andere weet ik nog niets. Naarstig ben ik op zoek naar de bronnen van de krantenberichten en een uitgebreid onderzoek in het Koninklijk Huisarchief heeft nog geen vondsten opgeleverd over de jongetjes en hun gever. (Er zijn vermoedens maar daarover later een ander blog)
Christiaan werd hoogstwaarschijnlijk voor zijn doop in 1777, Presto genoemd, dat weet ik door een notariële akte uit 1777.
Carolina en haar moeder, Anna van Hannover waren beide zeer muzikaal. Mozart schreef muziek voor Carolina en Händel voor Anna. Zouden zij die muziekterm Presto verzonnen hebben voor hem?
(Tijdens het onderzoek in de kamer van het Koninklijk Huisarchief werken Michel Doortmont en ik onder toeziend oog van Anna vanwege dit schilderij van haar, wat daar hangt)
Omdat er dus een mogelijkheid is dat Christiaan in 1748 aan het Stadhouderlijk Hof kwam, wil ik graag weten waar dat was. Prins Willem V werd 8 maart 1748 geboren, dus wanneer ik weet waar hij werd geboren, weet ik ook waar de jongetjes werden gegeven. De Stadhouderlijke familie zal toch niet binnen die zes weken verhuisd zijn.
In alle boeken en op alle sites staat vermeld dat hij geboren is in Den Haag maar nergens waar in Den Haag. Ook de sites van de paleizen geven geen duidelijk over de periode rond 1748.
Er zijn verschillende mogelijkheden.
Het Stadhouderlijk Kwartier:
Stadhouderlijk kwartier 1782 door Isaac Ouwater
Of Paleis Noordeinde:
Of misschien nog ergens anders?
Wie kan dit raadsel oplossen: Waar in Den Haag werd Willem V geboren?
UPDATE 07-06-2015
Dankzij Cornélie nog een zeer goede kandidaat: Huis ten Bosch.
UPDATE 09-06-2015:
Op deze prent uit 1752 wordt Willem V (4 jaar oud) getoond op de trappen van Huis ten Bosch, nadat hij lid is geworden van de Orde van de Kousenband.
(Klik op de afbeelding voor een vergroting)
Ja bedoel je de broer van carolina? Hun ouders woonde volgens dit verhaal op huis ten bosch. Misschien is Willem daar geboren?
de huwelijkssluiting in 1734 in Londen met Willem Carel Hendrik Friso, prins van Oranje, graaf van Nassau-Dietz etc. – de latere (erf)stadhouder Prins Willem IV – reisde zij met haar echtgenoot vanuit Londen over de Noordzee, vervolgens via Amsterdam per jacht over de Zuiderzee, om via Harlingen in Leeuwarden te belanden waar zij het onderkomen van vele generaties Friese stadhouders uit het huis Nassau-Dietz betrok: het Stadhouderlijke Hof (thans een hotel) vlak bij het oude stadhuis van de Friese hoofdstad.
Toen haar echtgenoot eerst tot stadhouder van Groningen, Drenthe, Gelderland en Friesland en in 1747 tot erfstadhouder en tot kapitein-generaal en admiraal van de Unie werd benoemd – dus van de gehele Republiek der Verenigde Provinciën – verhuisde de stadhouderlijke familie met vrijwel de gehele hofhouding (ca 120 personen) van Leeuwarden naar Den Haag, naar paleis Huis ten Bosch. De stadhouderlijke kwartieren aan het Binnenhof functioneerden als representatieve ambtswoning.
Uit het huwelijk van Anne en Willem werden de volgende kinderen geboren:
een doodgeboren dochter (19-12-1736), zij is bijgezet in Delft
een doodgeboren kind (1739)
Wilhelmina Carolina (1743-1787), gehuwd met Karel Christiaan van Nassau-Weilburg
Anna (15-11-1746 – 29-12-1746)
Willem Batavus (1748-1806), de latere Erfstadhouder Willem V, gehuwd met Wilhelmina van Pruisen (1751-1820) Bron: http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Anna_van_Hannover
Die stond er nog niet eens bij! Dank je wel, het is inderdaad ook een optie.
https://www.koninklijkhuis.nl/encyclopedie/paleizen/paleis-huis-ten-bosch/geschiedenis/
” In 1732 gaf zijn zoon het weer terug aan het Huis Oranje-Nassau, vertegenwoordigd door Prins Willem IV. Deze begon toen aan een grootscheepse verbouwing van het paleis. Onder leiding van de architect Daniel Marot werd het gebouw uitgebreid met een linker- en rechtervleugel. Het aldus vergrote paleis was vanaf dat moment vaak verblijfplaats van de laatste twee stadhouders, Willem IV en Willem V.”
In het boek van Hoepelrok en Pruikentooi van A.A. van Schelven e.a. staat een hoofdstuk, een oranje prinsesje wordt gedoopt…
op 19 december 1770,van Willem V en prinses Wilhelmina, beschreven is de route naar de St Jacobskerk voor de doop van het prinsesje, vijf koetsen,elk bespannen met zes paarden,twee lakeien naast de paarden gaande,twee palfreniers naast de koetsen (hoge dignitarissen),op hen volgde de hoffourier te voet, hellebaarders,valkeniers, de beide Mooren van den Prins ect ect ect ct….Na enige karossen,getrokken door zes paarden,volgde ” een prachtige draagstoel ” waarin de kleine lag.
Was Christiaan/Presto 1 van de twee Moren? Ik hoop dat je hier iets aan hebt, hartelijke groet Marjolijn.
Dank je wel voor de tip! Ik ben elke keer heel blij met al het meedenken.
In 1770 was Christiaan al in dienst bij Abraham D’Arrest en hoogstwaarschijnlijk aanwezig in het huis van diens zuster. Zie: Opstootje Rapenburgergracht
Ik denk dat Cupido en Citron degene waren die aanwezig waren bij de doop van prinses Louise.