HomeInformatie verkrijgenWaar werd Willem V geboren?

Reacties

Waar werd Willem V geboren? — 4 reacties

  1. Ja bedoel je de broer van carolina? Hun ouders woonde volgens dit verhaal op huis ten bosch. Misschien is Willem daar geboren?
    de huwelijkssluiting in 1734 in Londen met Willem Carel Hendrik Friso, prins van Oranje, graaf van Nassau-Dietz etc. – de latere (erf)stadhouder Prins Willem IV – reisde zij met haar echtgenoot vanuit Londen over de Noordzee, vervolgens via Amsterdam per jacht over de Zuiderzee, om via Harlingen in Leeuwarden te belanden waar zij het onderkomen van vele generaties Friese stadhouders uit het huis Nassau-Dietz betrok: het Stadhouderlijke Hof (thans een hotel) vlak bij het oude stadhuis van de Friese hoofdstad.

    Toen haar echtgenoot eerst tot stadhouder van Groningen, Drenthe, Gelderland en Friesland en in 1747 tot erfstadhouder en tot kapitein-generaal en admiraal van de Unie werd benoemd – dus van de gehele Republiek der Verenigde Provinciën – verhuisde de stadhouderlijke familie met vrijwel de gehele hofhouding (ca 120 personen) van Leeuwarden naar Den Haag, naar paleis Huis ten Bosch. De stadhouderlijke kwartieren aan het Binnenhof functioneerden als representatieve ambtswoning.

    Uit het huwelijk van Anne en Willem werden de volgende kinderen geboren:

    een doodgeboren dochter (19-12-1736), zij is bijgezet in Delft
    een doodgeboren kind (1739)
    Wilhelmina Carolina (1743-1787), gehuwd met Karel Christiaan van Nassau-Weilburg
    Anna (15-11-1746 – 29-12-1746)
    Willem Batavus (1748-1806), de latere Erfstadhouder Willem V, gehuwd met Wilhelmina van Pruisen (1751-1820) Bron: http://nl.m.wikipedia.org/wiki/Anna_van_Hannover

  2. Die stond er nog niet eens bij! Dank je wel, het is inderdaad ook een optie.
    https://www.koninklijkhuis.nl/encyclopedie/paleizen/paleis-huis-ten-bosch/geschiedenis/

    ” In 1732 gaf zijn zoon het weer terug aan het Huis Oranje-Nassau, vertegenwoordigd door Prins Willem IV. Deze begon toen aan een grootscheepse verbouwing van het paleis. Onder leiding van de architect Daniel Marot werd het gebouw uitgebreid met een linker- en rechtervleugel. Het aldus vergrote paleis was vanaf dat moment vaak verblijfplaats van de laatste twee stadhouders, Willem IV en Willem V.”

  3. In het boek van Hoepelrok en Pruikentooi van A.A. van Schelven e.a. staat een hoofdstuk, een oranje prinsesje wordt gedoopt…
    op 19 december 1770,van Willem V en prinses Wilhelmina, beschreven is de route naar de St Jacobskerk voor de doop van het prinsesje, vijf koetsen,elk bespannen met zes paarden,twee lakeien naast de paarden gaande,twee palfreniers naast de koetsen (hoge dignitarissen),op hen volgde de hoffourier te voet, hellebaarders,valkeniers, de beide Mooren van den Prins ect ect ect ct….Na enige karossen,getrokken door zes paarden,volgde ” een prachtige draagstoel ” waarin de kleine lag.
    Was Christiaan/Presto 1 van de twee Moren? Ik hoop dat je hier iets aan hebt, hartelijke groet Marjolijn.

    • Dank je wel voor de tip! Ik ben elke keer heel blij met al het meedenken.
      In 1770 was Christiaan al in dienst bij Abraham D’Arrest en hoogstwaarschijnlijk aanwezig in het huis van diens zuster. Zie: Opstootje Rapenburgergracht

      Ik denk dat Cupido en Citron degene waren die aanwezig waren bij de doop van prinses Louise.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>