HomeFamilieWaarom wisten wij het niet

Reacties

Waarom wisten wij het niet — 7 reacties

 1. Heb ook zoiets met mijn voormoeder Nanette die gemanumitteerd werd toen ze 9 jaar oud was. Als haar twee zoons Gerrit en Christiaan haar overlijden aangeven (ze werd 81) weten ze nog wel dat ze in Paramaribo is geboren maar niet wie haar ouders waren. Dit terwijl Gerrit via zijn tweede naam Nicolaas naar haar vader was vernoemd. Ik denk dat ze nooit over haar verleden heeft gesproken of het moet haar zoons niet geïnteresseerd hebben.

 2. Het zou kunnen dat dit de reden is, want het valt wel op dat Kaatje haar kant er karig vanaf komt (maar Cornelis Johannes?).

  Qua vernoemingen zit er zonder meer een bijzonder (niet-traditioneel) patroon in: twee keer vaderszijde, twee keer moederszijde, 1x vaderszijde, 2x moederszijde (waarvan 1x mogelijk een combi) en een dochter die vernoemd wordt naar een man. Gezien de volgorde zou je een Kaatje verwachten als derde (normaal-traditioneel tweede, maar eerste dochter is Hendrika). Dan kun je nog kijken naar het overlijden van een ouder, dat werd ook nog wel eens aangegrepen voor een eerdere vernoeming, maar dat zie ik ook niet zo als incident terugkomen in een combi van sterfdata/geboortedata.

  Ik denk voorlopig dat je best kans hebt dat dit aan de hand was!

  Enkele motieven: speelt er nog iets van een geloofskwestie misschien? Dat Kaatje van een andere richting was dan haar zoon? Of misschien verschil van inzicht in de levenskeuze om zonder huwelijk een gezin met veel kinderen te stichten?

  • Kaatje was gereformeerd en Hendrik katholiek, de kinderen zijn allemaal katholiek gedoopt. Misschien had Kaatje geen zin in een tweede huwelijk naar haar echtscheiding waarin de akte staat over haar: “Aangezien uit gehouden getuigenverhoor hoort al …. nader voldoende is bewezen het overspelig en slecht levensgedrag van de Gedaagde. En aangezien overspel grond tot Echtscheiding opleverd.”

 3. Wij wisten het inderdaad ook niet. M’n overgrootmoeder (Geertrui, dochter van Geertrui van der Vegt) had enigszins Afrikaanse gezichtskenmerken en haar zoon, m’n opa (Abram de Rue), werd donkerbruin in de zon). Maar die hebben we er nooit over gehoord.

 4. Vol liefde

  Ik hemel je op, want ik voel de liefde.

  Groeten, Tessy

  Ik heb je lezingen nooit gevolgd, maar ik hoop je eens te ontmoeten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>