Wat voor weer was het?
De afgelopen maanden wachtte ik in spanning op het nieuwe boek Duizend jaar weer, wind en water in de Lage Landen van dhr. Buisman. Deel 1 t/m 5 staat hier in de kast maar deel 6 heeft waar ik zo nieuwsgierig naar ben. Het weer tussen 1750 en 1800. Wat voor weer was het in Christiaan zijn tijd?
Het is een dik boek, 1000+ pagina’s met het weer tussen 1751 en 1800. Ik heb dus genoeg om te lezen.
Als eerste heb ik natuurlijk zijn trouwdatum opgezocht. Het zal vast niet zo’n trouwerij geweest zijn als tegenwoordig de gewoonte is, maar een aangenaam zonnetje op zo’n dag is altijd plezierig.
Ik bof!
De datum 8 mei 1779 staat in het boek, niet Weesp maar wel het plaatsje Uitweg tussen Sloten en Sloterdijk en Zevenhoven. Het heeft gebliksemd en wel zo erg dat een boerenwoning doormidden is gespleten en de bliksem in Zevenhoven door de schoorsteen heen de ketel boven het vuur heeft vernield. (pag 534)
Het huwelijk van Christiaan en Kaatje is dus met een grote klap bezegeld!
Nu ga ik op zoek naar Christiaan zijn doopdag, 19 oktober 1777. In Zwanenburg werd weer gemeten en dat is hemelsbreed 30 kilometer van Weesp.
“Oktober is rustig en zacht, maar op de 4e waait het hard (zuidwest, 10). Het blijft ook in oktboer zacht totdat op de 18e de wind naar oostelijke richting draait”
Ik blijf bladeren naar data die ik uit zijn leven weet.
Ik lees over warme zomers en koude winters en hoge vloed in 1779.

Storm op het IJ 1788 Reinier Vinkeles Cornelis Bogerts Jacobus Buys
Over de watersnood in 1784 en het noodweer op 13 juli 1788 in en om Amsterdam waarbij 60 mensen om het leven komen. (zie bovenstaande afbeelding) Over de Fransen die binnentrekken over het ijs van de rivieren en de dijkdoorbraken in februari 1799.
Nu kan ik ook opzoeken welk weer het 24 november 1770 was tijdens het opstootje op de Rapenburgergracht. Zou er sneeuw gelegen hebben terwijl ze lagen te vechten? “Op 23 november is de winterse speldenprik voorbij” (blz 378) Je zou bijna denken dat ze gewacht hebben tot de kou voorbij was voor ze aanbelden.
De laatste 25 jaar van Christiaan zijn leven komt in het volgende deel. Dhr. Jan Buisman is nu 90 jaar en hij gaat rustig door zoals hij in een interview in Trouw zegt. “Dit werk houdt mij jong”
Ik ben enorm blij met al zijn werk, het geeft nog meer inzicht in de tijd waarin Christiaan leefde!
Ik heb een artikel over de auteur gelezen.
Actieve man zeg. ’s Morgens al voor dag en dauw in de weer met het weer tot ’s avonds 10 uur.
En dat allemaal voor jou !