Wie is Pieter van Zoelen?
UPDATE: 22-09-2014:
Pieter van Zoelen blijkt in Weesp Waagmeester te zijn.
Waarom hij de huwelijksgetuige was van Christiaan en Kaatje is nog steeds niet duidelijk.
UPDATE: 11-06-2014:
In de documenten over de twist tussen D’Arrest en Thuret staat een document uit 1755 “door Pieter van Zoelen”. Ik krijg steeds meer het idee dat hij in dienst was bij de notaris, hierdoor krijg ik nog meer de vraag: Waarom was een medewerker van een notarisj de getuige bij het huwelijk van Christiaan en Kaatje?
UPDATE 29-04-2014:
Tijdens de zoektocht naar de testamenten van de beide Abraham D’Arrest (sr en jr) kwam er een Engelstalig document uit 1789 voorbij. Een Procuratie die op de Drive te lezen is.
Ook deze keer als getuige Pieter van Zoelen! Deze keer geen krul onder zijn naam, die staat wel onder de handtekening van Abraham D’Arrest jr. Mijn nieuwsgierigheid wordt steeds groter naar deze Pieter….
UPDATE 29-01-2014:
Het raadsel rond Pieter van Zoelen wordt alleen maar groter.
Was hij de getuige bij het huwelijk van Christiaan en Kaatje in 1779, ook ondertekende hij in 1792 als getuige de inventarislijsten van Huize D’Arrest opgemaakt door notaris Thomas Heydanus. Tenminste als hij dezelfde Pieter van Zoelen is. Ik vind de handtekeningen wel erg op elkaar lijken, er zit wel 13 jaar tussen.
(klik op de afbeelding en zie het vergroot)
Zou Pieter getuige bij het huwelijk zijn geweest met een reden? Niet op verzoek van Christiaan of Kaatje maar op verzoek van iemand anders?
De vraag “Wie Pieter van Zoelen? ” is nog een groter raadsel geworden.
UPDATE: 30-01-2014 dankzij M.M. (zie reactie):
Wel vond ik in Weesp de inschrijving van de begrafenis van een Pieter van Zoelen op 29-09-1807.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1971-31182-7003-36?cc=2037985&wc=M994-4PZ:347039103 Hij heeft dus waarschijnlijk toch wel in Weesp gewoond. Misschien was hij niet getrouwd, dan laat men altijd minder sporen achter.
***********************************************************************************
Bericht van 02-10-2013:
Op de trouwakte van Christiaan en Kaatje staat als getuige Pieter van Zoelen. De ambtenaar schrijft “Soelen” maar Pieter tekent met een mooie “Z” de akte. Hij kan duidelijk goed schrijven. Als ik het goed lees, staat er dat hij een goede bekende is van Christiaan. Dit wekt natuurlijk mijn nieuwsgierigheid want wie is Pieter van Zoelen? Wat is zijn relatie met Christiaan, hoe kennen ze elkaar? In Weesp vind ik geen “van Zoelen” maar met speurwerk op het stamboomforum ontdek ik iemand in Loenen. Deze Pieter huwt op 29 oktober 1787.
Dit is een begin, het zou deze Pieter kunnen zijn, Loenen ligt tenslotte niet ver van Weesp. Op dit moment vind ik zijn geboorteakte niet in Tricht maar wel andere dingen met zijn naam.
In dit boek staat ook Opziender van Zoelen met er achter 1749.
Zou hij van dezelfde familie zijn? In het GaHetNa archief komt ook een Pieter van Zoelen voor, deze Pieter is onderweg overleden in 1729. Familie van de goede bekende van Christiaan?
De zoektocht naar deze Pieter is nog niet klaar want ik heb nog geen verbinding tussen hem en Christiaan kunnen vinden. Dus het is nog steeds: Wie is Pieter van Zoelen?
Ik denk dat ze veel op elkaar lijken de handtekeningen.de e and lus van de l lijken hetzelfde.de druk van de pen ook waar de lijn iets donkerder en dikker lijkt.Als je naar de krullen eronder kijkt na een tijdje zie je dat ze op dezelfde plek beginnen en de hoeken hebben.
Ik zocht nog even verder en vond dat de opziener van de wapenkamer van de V.O.C. woonde in Amsterdam, in Leiden trouwde met Jannetje Keldermans en kinderen kreeg in Amsterdam. Deze Pieter van Zoelen overleed in Amsterdam in 1788, wonend op de Raamgracht.
Dit betekent dat hij niet de Pieter van Zoelen kan zijn die in 1792 getuige was in Weesp.
Wel vond ik in Weesp de inschrijving van de begrafenis van een Pieter van Zoelen op 29-09-1807.
https://familysearch.org/pal:/MM9.3.1/TH-1971-31182-7003-36?cc=2037985&wc=M994-4PZ:347039103
Hij heeft dus waarschijnlijk toch wel in Weesp gewoond. Misschien was hij niet getrouwd, dan laat men altijd minder sporen achter.
De twee handtekeningen lijken mij van dezelfde persoon, zo’n patroontje onder de naam getuigt van een bepaalde ontwikkeling. Was hij misschien in dienst bij de familie d’Arrest?
Dank je wel!
Weer een stapje verder in de zoektocht. Ik ben ook nieuwsgierig bij wie Pieter in dienst was, misschien bij D’Arrest of misschien wel bij de notaris? Hij was dan wel de getuige bij het huwelijk maar verder komt hij niet meer voor als getuige bij de geboorte aangiftes etc.
In 1807 is er in Weesp een volkstelling geweest. Vermits Pieter van Zoelen in september 1807 overleed, zou het kunnen dat hij op het moment van de telling nog in leven was en dat hij in de telling vermeld wordt: dan heeft u meteen een adres (waar en met wie hij samenwoonde), een beroep en een leeftijd.
Misschien werd er eerder nog een volkstelling gehouden in Weesp?
Dat klopt inderdaad Lieve, dank je wel.
http://www.doekonline.nl/projects/weesp/
Ik weet alleen niet hoe ik in deze telling Pieter van Zoelen zou kunnen herkennen.
Pingback:Testamentmaakers | Hoe heette Christiaan?
Hallo, Ik heb een Pieter van Soelen (ook Zoelen geschreven) in mijn stamboom. Hij was 1776 geboren in Culemborg en stadsarchitect van Culemborg. Zijn vader Jan overl 1805 was ook stadswerkmeester. Misschien familie van uw Pieter van Zoelen ?? Ik zeg dit omdat hij opziender was volgens uw gegevens. Groet, Henk
Dank u wel voor uw reactie!
De Pieter van Zoelen die ik zoek is in 1779 getuige bij het huwelijk en kan zijn naam duidelijk schrijven. Hij is hoogstwaarschijnlijk de Pieter van Zoelen die in 1807 in Weesp is overleden.
Het zou heel goed kunnen zijn dat hij familie is van uw Pieter van Zoelen maar dan een generatie terug. Broer van Jan van Soelen/Zoelen?
Pingback:Samenvatting | Hoe heette Christiaan?