HomeHofWillem Karel Lodewijk van Nassau-Weilburg

Reacties

Willem Karel Lodewijk van Nassau-Weilburg — 5 reacties

  1. De stichting Adel in Nederland zegt: doen! Een zeer aandoenlijk en fraai portretje, waarmee het verleden tastbaar wordt in uw eigen leven! Iets vergelijkbaars duikt niet zo snel weer op…

  2. Op Kasteel Duivenvoorde in Voorschoten hangt een portret van het echtpaar Jacob van Wassenaer en Jacoba van Liere met een Afrikaanse bediende er op. Het echtpaar trouwde in 1668 en de schilder was de Haagse schilder Theodorus Netscher, die het in 1702 maakte. Er is op het kasteel een vergelijkbaar anoniem schilderij van het echtpaar, echter zonder de bediende er op.

    https://www.kasteelduivenvoorde.nl/kasteel/museum/bekijk-collectie/?page=3

    Over de jongen is niets bekend, behalve een gerucht dat hij uit Ghana afkomstig zou zijn en Theologie zou zijn gaan studeren. De familie woonde formeel in Den Haag. Ik zou graag meer willen weten, maar heb geen enkele aanwijzing. In het Nationaal Archief hoopte ik in de financiële bijlagen bij de administratie van Jacob meer te vinden. Tevergeefs. In het Haagse dienstbodenregister, zijn geen huisknechten opgenomen. Zou hij lidmaat van de kerk zijn geweest? Zou hij echt hebben bestaan? Ik heb ook wel eens gehoord over voorbeeldboeken, om Afrikaanse jongetjes te kunnen naschilderen. Omdat ik gids op het kasteel ben, wil ik het verborgen verhaal voor onze bezoekers achterhalen. Zijn er tips om te onderzoeken?

    • Dank voor uw reactie, ik ken het schilderij en ben net zo benieuwd als u of hij te vinden is.
      Mijn tips zijn:
      1. Doopakten en dan letten op de peetouders en de naamgeving. De familie heeft genoeg titels waar een achternaam van te maken valt. Soms staat er een verwijzing met “Moor” of een geboorteplaats in Afrika.
      2. Huwelijksakten en dan ook letten op de naam. Veel jongens krijgen bij hun doop een naam met een verwijzing naar degene die ze dienden of de plaats waar ze woonden.
      3. Kijk in de legers waar Jacob bij betrokken was. Dat was de plek waar Afrikaanse bedienden die volwassen waren geworden ook terug te vinden zijn.

    • Nog enkele toevoegingen.
      Grote kans dat de jongen niet betaald werd maar dat er wel speciale kleding voor hem werd aangeschaft.Als de financiële administratie er nog is uit die tijd, zou ik daar naar gaan kijken.
      Misschien is er ook iemand ingehuurd voor godsdienstonderwijs.

      Succes! Ik blijf graag op de hoogte!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>