HomeChristiaanWoorden van Christiaan

Reacties

Woorden van Christiaan — 5 reacties

 1. De tweede zin: ik mag er wel zwart uit zien maar ben wel een goed mens. Wat triest om je te moeten ‘verdedigen’ dat je een mens bent en vol liefde zit. Wat zal hij trots zijn op jou dat je hem als mens nu aan ‘de hele wereld’ laat zien!

  • Die zin raakt mij ook elke keer weer. Ik krijg er ook veel vragen bij… sinds wanneer dacht hij zo…
   Ik ben zo trots op hem, dat hij zich altijd staande heeft gehouden, ondanks alles.

 2. Beetje tegendraads wellicht:

  1) “Geeft met de diepsten eerbied te kennen Christiaan van der Vegt, geboren op de kust Guinea, oud zijnde circa 74 Jaren, woonende te Weesp.”

  2) “Stervende de hand des Almagt zal kunnen zegenen, die hem naar dit goede land heeft overgebragt, alwaar Menschen liefde op den Troon gezeteld is.”

  Beide zinnen plaatsen Christiaan in een discours dat wij ook anno 2016 nog kennen. De eerste zin laat zien hoe geïntegreerd deze “vreemdeling” is in de Nederlandse samenleving. Dit kan in zijn tijd de openingszin zijn van elk verzoekschrift, qua taalgebruik, karakter en sociale context. De tweede idem dito, met de eeuwige dankbaarheid die de “migrant” verwoordt voor de zegeningen die zijn nieuwe vaderland hem gebracht heeft (en waarvan dat vaderland vindt dat dat ook echt zo is).

  • Deze openingszin heb ik gekozen omdat er staat “circa 74 Jaren”
   Ook vraag ik mij af in hoeverre hij zich thuis voelde, laat staan in hoeverre anderen hem zich thuis lieten voelen. Wat mij opvalt in de tweede zin is “overgebragt” ik weet nog niet wat ik daarbij moet denken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>