Workshop Amsterdam en Slavernij
“Er zijn nog enkele plekken beschikbaar voor de workshop Amsterdam & Slavernij.
Met deze workshop willen we mensen op weg helpen om zelf onderzoek te doen naar het Amsterdamse slavernijverleden en naar de aanwezigheid van mensen met een Afrikaanse achtergrond in Amsterdam. De workshop is ook interessant voor mensen die zelf geen onderzoek willen doen, maar wel meer willen over deze onderwerpen.”
Via Facebook werd mij gewezen op bovenstaande tekst (Dank RvA!) die staat op de Facebookpagina van het Stadsarchief Amsterdam.
Misschien kan ik ook leren hoe ik kan achterhalen wie er op dit schilderij staat. (links bij de deur)
Sporen van de aanwezigheid van Christiaan zijn al gevonden in Amsterdam, in de Notariële Akte over het opstootje op de Rapenburgergracht:
“Verklarende zij getuige Grietje Jans alleen, dat zij getuige daarop met een blaker en een brandende kaars op dezelve, de deur open gedaan hebbende, heeft gezien dat de swarte jonge, welke woont ten huijze van vrouwe de weduwe* Willem Couderq, die allernaast de eerste getuige woonachtig is, op de stoep voor de deur, en de heer Hendrik Cannegieter Jansz. beneeden aan de stoep op de straat stonden.”
*weduwe Willem Couderc is Magdalena D’Arrest, jongste zuster van Abraham D’Arrest.
en in de Akte uit 1777 waar beschreven wordt hoe hij boos werd:
“De eerste getuige verklaart dat hij op maandag 7 maart, ’s middags tussen 4 en 5 uur, voor het comptoir van Pieter Couderc en Zoon in de Weesperkerkstraat werd aangesproken door de neger Presto, die als bediende werkzaam is bij burgemeester d’Arrest te Weesp. Presto zei hem dat wijlen Magdalena d’Arrest hem mondeling een legaat van 300 gulden had beloofd en eiste zijn geld. Toen hem dit geweigerd werd, dreigde hij dat er bloed zou vloeien.”
Ik ben er van overtuigd dat hij nog vaker te vinden is in dit archief en deze workshop is een prachtige gelegenheid om te leren hoe ik hem kan vinden.
Op de site van het Stadsarchief staat nog meer informatie en ook hoe je je nog kan opgeven. Ik verheug mij er op.
Natuurlijk volgt er een verslag in een blog over de workshops!
Reacties
Workshop Amsterdam en Slavernij — Geen reacties
HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>