HomeArchiefstukkenZijn Graf

Reacties

Zijn Graf — 24 reacties

  1. Hallo Annemieke, op Planviewer.nl staat een stuk over onderzoek naar de Laurentiuskerk (Je hotelkamer, wat een leuk kado!). In het deel over cultuurhistorie wordt de stokerij Jean d’ Arrest genoemd, die er vlakbij moet hebben gelegen. Weet je van het bestaan daarvan?
    Mijn vader is geboren in de Herenstraat in Weesp en mijn (over)grootouders liggen begraven op Landscroon. Je verhaal van vandaag kwam dus heel dichtbij!

    • Wat leuk dat onze paden zo kruizen.
      De katholieke kerk heeft uit de nalatensch van D’Arrest pand/grond gekocht. Voor ik ga logeren, zoek ik de details nog uit. Is voor het blog na het logeren. Wordt vervolgd!

  2. Hallo Annemieke
    Zeker leuk. Ik hoop nog steeds dat onze “stambomen” elkaar raken, maar tot op heden heb ik nog geen verband gevonden. Wel interessante dingen als dat een voorvader de schuitevoerder voor de trekschuit van Weesp richting Utrecht was en zijn zoon het paard leidde. Dus wie weet zat jouw voorvader bij mijn voorvader in de boot. Ik heb niet zo’n interessante voorvader als jij maa molenaars, keetbazen (voor de bouw van de dijk langs het IJsselmeer bij Muiden) en kruitwerkers in de kruitfabriek Muiden en blikslagers bij Van Houten in Weesp vind ik ook een leuke oogst.
    Groeten, Sandra

  3. Zouden de graven rondom de kerk daadwerkelijk helemaal geruimd zijn??? Ik weet van sommige oude begraafplaatsen dat alleen bovengronds geruimd werd, dwz de zerken, en dat de botten bleven liggen, soms onder latere bestrating. Zou natuurlijk heel bijzonder zijn als je zijn graf kan traceren en bot te pakken kunt krijgen. Heb zelf in een vorig leven in de archeologie genoeg menselijke skeletten in handen gehad 😉

  4. Ik denk dat het zoeken naar botjes een ijdele hoop is. Er staat me voor de geest dat de graven ergens in de jaren 60 van de vorige eeuw zijn geruimd waarbij de botten en schedels op een hoop naast de kerk waren gelegd. Toen de jeugd met de schedels ging voetballen werd er ingegrepen en de berg knekels snel afgevoerd. Ik tracht nog iemand te bereiken die meer weet van de kerkgeschiedenis dan ik. Mocht ik nieuws hebben dan zal ik dat hier plaatsen.

  5. Annemiek, ik heb net iemand van de kerk gesproken. Hij gaat op zoek in de archieven of en wanneer de graven rondom de kerk zijn geruimd. De graven in de kerk werden geruimd in 1959 om de aanleg van vloerverwarming mogelijk te maken maar dat was je bekend.

    • Wat een onverwacht mooi nieuws. Ik heb daar naar gezocht maar niet kunnen vinden. Dat de graven in de kerk geruimd zijn, wist ik inderdaad. De grafkelder met vijf graven van D’Arrest is toen ook verdwenen.

  6. Annemieke, ik krijg van de kerk de volgende informatie:

    “Hoe het precies is gegaan met de skeletten bij de opruiming en bestrating van het kerkhof is niet goed bekend. Wel werden er bij het maken van de parkeerplaatsen en het aanbrengen van de fietsenklemmen op het Waagplein (menselijke) botten gevonden. En ook
    onlangs nog bij de werkzaamheden op het Waagplein. Dus het is goed
    denkbaar dat daar nog één en ander ligt.

    Bij de restauratie van de kerk in de 60-iger jaren werden de zerken
    gelicht om er een vaste vloer + vloerverwarming aan te brengen. Door
    onzorgvuldigheid waren er kinderen gaan spelen met de skeletresten, die
    ergens waren neergelegd. Daarover ontstond toen inderdaad ophef in de krant.”

    Kijken we naar de plattegrond dan is rechts het Waagplein waar een gedeelte van bebouwd is. De skeletresten kwamen dus uit de kerk en niet uit de grond rondom de kerk. Er moeten dus toch nog een aantal graven zijn en dat blijkt ook uit het bovenstaand relaas.

  7. Wat is zo’n zoektocht spannend! Ik geniet altijd als ik weer iets gevonden heb. Zoals je weet ligt het kerkarchief van de Hervormde Gemeente in het stadskantoor van Weesp dat beheerd wordt door RHC Vecht en Venen Weesp. Ik zie bij de archiefstukken wel wat vraagtekens staan. Dat neemt niet weg dat nu je weet dat de graven rondom de kerk er nog gedeeltelijk liggen een bezoek aan het archief zinvol kan zijn.

    Heb je al gelogeerd in de meest bijzondere hotelkamer van ’t Gooi?

    • Dit geeft de mogelijkheid dat hij er nog ligt! Ik ga nu op zoek of er ergens is vastgelegd welk nummer graf hij gekregen heeft.

      Jazeker, ik heb mijn verjaardag doorgebracht in de toren!

  8. Nog van harte gefeliciteerd met je verjaardag en met je bijzonder verjaardagscadeau. Bij het archief kun je het beste vragen naar Wouter van Dijk, hij weet het meeste van Weesp.

    Heb je inmiddels afbeeldingen van het landhuis Leeuwenveld gevonden? Want je hebt contact met de familie ‘d Arrest toch? Zo niet dan heeft de Historische kring heeft een artikel aan het landhuis besteed in nummer 1 van 2018. Ik ben geen lid en weet niet of er ook afbeeldingen bij staan.

  9. Mooi, dan ben je bij de juiste persoon. Ik heb net een “lijntje” voor je uitgezet bij Raap (archeologen advies) Die zitten met hun kantoor op het voormalige landgoed. Raap kan in archieven speuren waar ik niet in kan. Ze vonden het verhaal over ‘d Arrest heel leuk en kende de geschiedenis niet. Gaan op zoek.

    Ik zal Anton Cruysheer nog even vragen of hij een idee heeft waar ik zoeken moet. Anton Cruysheer schreef over de kastelen van ’t Gooi en Weesp. Hij is archeoloog en bezit veel kennis van onze omgeving. Ik weet dat een collega van hem over de verdwenen landhuizen geschreven heeft. Dus wie weet.

  10. Inmiddels Anton gesproken en tal van tips van hem gehad om de zoektocht voort te zetten.

    Ondertussen zie ik dat jij volop in het nieuws bent. Helaas ook door vandalen die het plaatje hebben vernield. Positief nieuws over je medewerking aan de tentoonstelling in het Rijks die nu iedereen kan gaan zien.

    Ik kwam overigens voor ’t eerst op deze website op zoek naar foto’s van Weesp en wist daarvoor niet wie je was. Nu dus wel :-)Als ik dan lees over je zoektocht wil ik graag iets bijdragen.

  11. Deze reactie hoort feitelijk onder een andere topic denk ik. Maar in aansluiting op het bovenstaande ben ik op zoek gegaan:

    Over buitenplaatsen, lusthoven en kastelen langs de Vecht (Vegt) is veel geschreven. Graficus Daniel Stoopendaal tekende in 1719 samen met Cornelis Bruin de meeste lusthoven langs de vecht. Het boek heet De Zegepraalende Vecht, uitg. Wed. Nicolaus Visscher, Amsterdam. Landskroon en Leeuwveld staan er niet in.

    Munnig Schmidt, E., en A.J.A.M. Lisman, 1997, schreven het boek Plaatsen aan de Vecht en de Angstel. Een tekening van Landskroon staat op pagina 14. Ik heb contact met Edward Munnig Schmidt gehad via een andere expert Juliette Jonker-Duynstee. Hij kende het landhuis Leeuwenveld dat dus Leeuwveld heet niet.

    Nu heeft de gemeente Amsterdam in 2013 een archeologisch onderzoek gedaan in opdracht van de Weesp. In hun zeer uitvoerig rapport lees ik dat er in 1726 het lusthof Leeuwveld met daarnaast boerderij Bouwheuvel heeft bestaan maar er verder weinig van bekend is. We moeten dus zoeken naar Leeuwveld in plaats van Leeuwenveld. Maar dat hebben de archeologen reeds gedaan en niets kunnen vinden. Dat neemt niet weg dat er in particuliere verzamelingen alsnog een tekening kan bestaan. Want we hebben nog de landmeter Joannes Leupenius, die ook een tekenaar was. Hij stierf in 1693. Bij hem maken we de meeste kans.

  12. Natuurlijk!! Als je Vegt heet weet je alles van de Vecht. En dan bof je want persoonlijk vind ik de Vecht één van de mooiste streken van ons land en dat vinden de bootjesmensen die ik vaak spreek in de Kom van Weesp ook.

    Heb jij ook dat boek van Daniel Stoopendaal? Dat is goud waard!!Als je in het Utrechts archief duikt kun je een deel van zijn tekeningen die in dat boek staan zien.

    Dat blog had ik gedeeltelijk gelezen maar over ’t hoofd gezien dat ook jij inmiddels weet dat het lusthof Leeuwveld heet en geen Leeuwenveld.

    Tijdens mijn zoektocht door de prenten van Lusthoven vielen die grote tuinen mij ook op paleis Soestdijk was ooit Huis Soest zonder de vleugels maar de tuinen waren enorm. Kijk je naar Landskroon van Haselaar dan zie je ook zo’n waanzinnig landgoed. Dus niet zo vreemd dat Leeuwveld ook zo’n grote tuin bezat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

HTML tags allowed in your comment: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>