Zijn Graf
De gedachten over Christiaan zijn graf begonnen weer actief te worden door een bericht in het Weespernieuws geschreven door Christian Pfeiffer:
Er staat nog altijd een bezoek aan deze begraafplaats op mijn wensenlijstje. Er liggen meerdere nazaten van Christiaan begraven en ik denk dat verscheidene van mijn voorouders hier ook begraven waren. Op de site van Online-begraafplaatsen kun je zien wie er begraven liggen.
In de tijd van Christiaan werden in Weesp de mensen rondom de kerk begraven en dat zal voor hem niet anders zijn geweest op 14 januari 1825.
Tot mijn verbazing vond ik destijds dat hij een graf had waarvoor betaald is. Al zijn kinderen zijn pro deo begraven.
Ik weet nog steeds niet wie daarvoor geld genoeg had. Zou dit betekenen dat hij geen armengraf had maar een eigen graf?…
In 1829 werd in Weesp de begraafplaats Landscroon geopend. Het ligt naast Leeuwveld, hier stond de buitenplaats Leeuwenveld waar D’Arrest eigenaar van was in de tijd dat Christiaan hem diende. Dit gebied moet voor hem zeer bekend zijn geweest. Ook vanwege de vinkenjacht die er plaats vond en ik denk dat Christiaan daar nauw bij betrokken was.
De opening van Landscroon was dus maar een paar jaar nadat Christiaan naast de kerk was begraven.
Voor degene die snel iets luguber vinden, raad ik aan om niet verder te lezen.
Ik vraag mij nu dus af of Christiaan zijn graf tussendoor is geruimd of dat hij bij de kerk heeft gelegen totdat de hele begraafplaats werd geruimd. Ik heb daar de datum van gezocht maar niet gevonden, ik weet wel dat rond 1957 de graven in de kerk zijn geruimd.
Op de site van Oneindig Noord-Holland staat een artikel over “De Weesper zerkenlichter” en de graven in de kerk door Henk Bouma.
Eén van zijn bronnen wil ik heel graag gaan inzien. “Doodgraversregister Grote Kerk te Weesp, januari 1821 – december 1829, Kerkarchief Grote Kerk, inventarisnummer 3.30.1b/604, Regionaal Historisch Centrum Vecht en Venen te Weesp“.
Zou ik hier ook het grafnummer van Christiaan kunnen terugvinden? In zijn artikel staat namelijk ook een afbeelding die kan gaan helpen bij de speurtocht naar Christiaan zijn laatste rustplaats.
Het origineel ligt in het archief van Weesp, daar zal ik de cijfers beter kunnen lezen.
Begrijpen jullie waar ik naar toe wil….
Over enkele tijd logeer ik in de mooiste hotelkamer van Nederland, heb ik cadeau gekregen vanwege een bijzondere gebeurtenis.
Dit is het uitzicht vanuit bed, op de kerk waar de begraafplaats was.
Stel dat ik weet waar zijn graf was en stel dat het inderdaad pas geruimd is gelijk met de graven in de kerk… Zouden ze alles hebben weggehaald of zou er misschien nog een botje te vinden zijn……
In dat botje zit dan zijn DNA en moet je voorstellen wat ik daar allemaal mee kan doen. Misschien is de verleiding wel zo groot dat ik ‘s nachts met een zaklamp en een schepje op pad ga, op zoek naar een botje van mijn voorvader Christiaan.
(En Landscroon is nu een gemeentelijk monument!)
Laat me weten, dan kom ik bijschijnen
Deal!
Waarom zou het geruimd zijn? Zo te zien op Google Earth is er niet op gebouwd, alleen bestraat.
Dan zou hij er nog liggen. Extra reden om op zoek te gaan naar zijn grafnummer!
Hallo Annemieke, op Planviewer.nl staat een stuk over onderzoek naar de Laurentiuskerk (Je hotelkamer, wat een leuk kado!). In het deel over cultuurhistorie wordt de stokerij Jean d’ Arrest genoemd, die er vlakbij moet hebben gelegen. Weet je van het bestaan daarvan?
Mijn vader is geboren in de Herenstraat in Weesp en mijn (over)grootouders liggen begraven op Landscroon. Je verhaal van vandaag kwam dus heel dichtbij!
Wat leuk dat onze paden zo kruizen.
De katholieke kerk heeft uit de nalatensch van D’Arrest pand/grond gekocht. Voor ik ga logeren, zoek ik de details nog uit. Is voor het blog na het logeren. Wordt vervolgd!
Hallo Annemieke
Zeker leuk. Ik hoop nog steeds dat onze “stambomen” elkaar raken, maar tot op heden heb ik nog geen verband gevonden. Wel interessante dingen als dat een voorvader de schuitevoerder voor de trekschuit van Weesp richting Utrecht was en zijn zoon het paard leidde. Dus wie weet zat jouw voorvader bij mijn voorvader in de boot. Ik heb niet zo’n interessante voorvader als jij maa molenaars, keetbazen (voor de bouw van de dijk langs het IJsselmeer bij Muiden) en kruitwerkers in de kruitfabriek Muiden en blikslagers bij Van Houten in Weesp vind ik ook een leuke oogst.
Groeten, Sandra
Wie weet of we nog eens kunnen bewijzen dat ze elkaar gekend hebben. Helemaal nu blijkt dat ik ook een voorouderlijke tak in Muiden heb!