Zijn laatste woning
De laatste jaren van zijn leven woonde Christiaan alleen ’s winters in Weesp, schrijven de burgemeesters als respons op zijn laatste brief uit 1821. Christiaan was toen 77 jaar.
“des Zomers reist hij op Kermissen met eene Fluit of speelt in Spellen Voor Moorsche Koning. Of dat bedrijf hem genoegzame gelden kan opleveren om gedurende den Winter van te Kunnen bestaan is ons onbekend.”
Het heeft even geduurd voordat ik vond waar hij dan ’s winters woonde, maar toen ik het vond, vielen er een paar puzzelstukjes op hun plek.
Dit komt uit het Wijkboek van Weesp wat online in te zien is, zie HIER
Christiaan is dus kostganger bij Abraham Cos, zij hebben een zeer langdurige vriendschap gehad en het is mooi om te lezen dat Christiaan zijn laatste jaren bij hem in huis doorbracht. Kaatje was in 1818 overleden, hij zal dus geen huis meer nodig gehad hebben, ook omdat hij zomers niet in Weesp verbleef.
Abraham Cos was ook degene die aanwezig was bij de aangifte van Christiaan zijn overlijden met de vermelding dat hij een “goede vrind” van de overledene is.
Wat ook weer opvalt is dat hier staat dat Christiaan vijfenzeventig jaren is en in het woonboek staat dat hij geboren is in 1744. In andere woonboeken en in zijn brieven staan weer andere geboortejaren.
De volgende vraag nu is voor mij waar dan dat huis van Abraham Cos stond. Er is een hele gedetailleerde kaart van het kadaster. Dit is daar een detail van: (Kijk voor de hele kaart HIER)
1 = Kerk – 2 = Pastorie – 3 = Stadhuis – 4 = Kerkstraat
Stel dat degene die de namen in de boeken schreef van huis naar huis ging, dan staat op het blad geschreven voor het huis van Abraham Cos, de buren. Drie bladzijden terugbladeren staat “Schoolgebouw”. Iemand in Weesp zal toch wel weten waar rond 1820 het schoolgebouw stond?
Drie bladzijden na het huis van Abraham Cos beginnen ze met het opschrijven van de huizen in de Kerkstraat….
Het huis zou dan precies tussen de school en de Kerkstraat gestaan moeten hebben.
Zou het ergens op dit rijtje zijn geweest? Bij de witte bus is de Kerkstraat.
Ik denk dat het nu mogelijk moet zijn om de plek te vinden waar Christiaan zijn laatste jaren gewoond heeft. Natuurlijk hoop ik stiekem dat het huis er ook nog staat maar dat zou een wonder zijn.
Caroline, dank voor het meedenken en je inspiratie om op deze manier naar de woningboeken te kijken!
Zoekt en gij zult vinden…?
Heb je al in het archief van het Kadaster gekeken welke panden Cos bezat? Van 1832 zijn de Oorspronkelijke Aanwijzende Tafels als scans beschikbaar via http://beeldbank.cultureelerfgoed.nl. Voor de periode na 1832 kun je de artikelsgewijze leggers inzien op de website van het kadaster, die het alleen doet in de studiezalen van de RHCs in de provinciehoofdstad (bijv. Utrechts Archief).
Dank voor de tip!
Abraham Cos overleed in 1830, ik zal eerst dan moeten achterhalen wat er na zijn overleden met het huis gebeurd is.
Meestal zijn de gegevens van het kadaster in de jaren 1828-1830 verzameld. Grote kans dat hij dus gewoon in die Oorspronkelijke Aanwijzende Tafel staat, persoonlijk of als “erven van.”
In die Oorspronkelijke Aanwijzende Tafels kun je ook vinden wat het schoolgebouw was trouwens. Openbare gebouwen worden in blauw aangegeven op de kaart, dat zoekt wat sneller.
Wat interessant allemaal, Mieke!
geweldig wat jij allemaal terug gevonden hebt.
Bewonderende groet,
Via de email kreeg ik onderstaande reactie van Aukje Zondergeld – Hamer:
“Hoi Annemieke,
Het schoolhuis stond (tot 1825, toen werd het afgebroken) aan het eind van de Schoolsteeg, naast het Stadhuis (dat gedeelte
was toen Gasthuis. Tien jaar lang is de school toen in het Gasthuis ondergebracht geweest en in 1834 werd de school
gesplitst – in de praktijk bestond die al uit twee delen, de Stadsburgerschool en de Stadsarmenschool, maar in 1834 vertrok de
Stadsburgerschool naar het voormalige Armenweeshuis aan de Oude Gracht en de Armenschool bleef tot 1851 in het Gasthuis.
Toen kreeg ook deze school een eigen gebouw. Het werd in 2009 afgebroken. Er staat nu een kerkelijk verenigingsgebouw, het Lichthuis.
De school stond dus aan het eind van de Schoolsteeg, hoek Middenstraat.”