Zomaar een Ansichtkaart?
Het is vast wel duidelijk dat ik online op allerlei plekken rondsnuffel of er iets te vinden is. Dat doe ik dus ook op Ebay en tot mijn grote verrassing vond ik daar iets waarbij waarschijnlijk alleen ik omhoog veer. Het was bij de oude ansichtkaarten, echt een aanrader om af en toe even te gaan kijken!
Op de kaart staan Christiaan en Kaatje Britting, kleinkinderen van Christiaan via zijn dochter Antje. Ze worden hier “de Japanees” en “vrouw van de Japanees” genoemd.
In zwart/wit had ik had ik deze kaart nog niet gezien, in kleur bezit ik hem al wel. Ik had dus wat twijfel of ik deze kaart wel zou aanschaffen. Tot ik de achterkant zag!
De kaart is gestuurd naar Weesp! Antje, de moeder van dit duo, is geboren in Weesp en dat zal de verzender en de geadresseerde wel niet beseft hebben maar ik wel.
Waarom zou Sophia deze kaart hebben gekregen? Via de website van het CBG had ik daar heel snel antwoord op.
Bij de huwelijksakte van Sophia in 1914 staat het beroep van haar vader: Ja, de dochter van een muziekhandelaar stuur je natuurlijk een ansichtkaart met muzikanten erop.
Nu is mijn nieuwsgierigheid helemaal gewekt.
Wanneer ik de huwelijksakte van Sophia haar ouders erbij pak, zie ik bij haar vader staan dat hij sigarenmaker was. Dat is nogal een verschil met muziekhandelaar.
Ook dat raadsel is snel opgelost. Door het boekje “Kent u ze nog, de Weespers…”
“23. Wie Zal U zich de winkel van de heer J .W. Bovenkerk niet meer herinneren? Als kind keek je met ontzag naar de grote etalageramen, waarachter de muziekinstrumenten deftig tentoongesteld stonden. In sierlijke letters stond er: “J .W. Bovenkerk, Piano-, Orgel- en Muziekhandel” op de etalageramen van het huis Grote Plein 2, hoek Nieuwstraat. Er waren op het Grote Plein twee toegangsdeuren naast elkander. De ene deur gaf toegang tot een ruimte waar, in mijn jeugdjaren, sigaren en verdere tabaksartikelen werden verkocht en tevens de toegang was tot de woning van de familie Bovenkerk. De andere deur, er vlak naast, was de officiële toegang tot een grote ruimte waar de muziekhandel gevestigd was.”
Ze hadden dus een sigarenwinkel en een muziekhandel!
Er is nog meer!
Sophia woonde hoek Nieuwstraat – Grote Plein. Nog geen tweehonderd meter daarvandaan, tegenover Sophia haar huis, woonden rond 1883 in de Gasthuissteeg volle neven en nichten van degenen die zij op de ansichtkaart had staan.
Links nog net een stukje van het huis waar Sophia woonde en rechts de Gasthuissteeg waar Christiaan zijn kleinzoon Christiaan, dus neef van broer en zus Britting, gewoond heeft. Zie HIER. Ook kleindochter Kaatje (mijn betovergrootmoeder) heeft daar gewoond en daar een man gevloerd. Een aantal van haar kinderen zijn geboren in de Gasthuissteeg zoals Hendrik.
Wanneer de kaart verstuurd is, kan ik niet zo goed ontcijferen. Willem Vermeulen heeft het volgende gevonden:
“De postzegel is voor het eerst uitgegeven op 1 augustus 1899 en de eerste grootrondstempel van Weesp (de kruisjes zitten net anders) is in gebruik geweest van 15 september 1896 t/m eind december 1904. Dus de kaart is van 19 juli 1900, 1901, 1902, 1903 of 1904”
Het kan dus heel goed zijn dat de afgebeelden nog leefden wanneer deze kaart in de bus van Sophia in Weesp terecht kwam. Catharina overleed in 1904 en Christiaan in 1907.
Toen Sophia opgroeide woonden de neef en nicht van “de Japaneesjes” op haar ansichtkaart ook heel dichtbij.
Zie voor Christiaan HIER, voor Kaatje HIER en haar zoon Hendrik HIER.
Wanneer ik goed kijk, denk ik dat een tante van Sophia haar de kaart heeft gestuurd:
Zij zal vast niet geweten hebben hoe op zijn plek deze ansichtkaart gekomen is en ik vraag mij af of Sophia ooit de kaart aan iemand heeft laten zien die dan zei: “O, die ken ik wel, dat is mijn familie!”
Zo zie je wat een oude ansichtkaart allemaal kan opleveren! Ik ben blij dat ik hem op Ebay gekocht heb.
Mooi hoe dingen eerst veraf en daarna steeds dichterbij komen.
zonnige groet,
Kleine wereld! En wat een speurwerk weer!
Beste Annemieke,
Het lijkt mij veel aannemenlijker dat zij de kaart juist gestuurd heeft, omdat zij elkaar kenden. Of in ieder geval dat zij ‘over de tong gingen’, in positieve of negatieve manier. Ik zou het erop houden, dat de kaart gestuurd is met voorbedachte rade, en heel veel binnenpretjes heeft veroorzaakt, of misschien wel bezoeken over en weer, waar openlijk over de toevallige vondst van de kaart met een foto van mensen die zij kenden, die in hun straat woonden, of hun straat wel eens bezochten, werd gesproken, en informatie werd gedeeld. Misschien heeft de tante van Sophia wel met een afstammeling van Christiaan op straat gespeeld!