Zoon Jan in Suriname
Al verschillende blogs heb ik gewijd aan Christiaan zijn derde zoon Jan. Ik dacht dat mijn nieuwe vondst over hem meer duidelijkheid zou scheppen, niets is echter minder waar. Zijn leven blijft raadselachtig en vragen oproepen.
Ik weet dat een aantal vermoedens onjuist zijn.
Hij was niet de Jan van der Vegt in Ommerschans.
Hij was niet Jan de Normandiër.
Hij was wel in Waterloo en is daarna vanuit Vlissingen vertrokken naar Suriname op een schip genaamd Admiraal van Braam en in Paramaribo overleden op 50 jarige leeftijd. Dit weet ik door de nieuwe vondst in het Nationaal Archief. (J.J. Vrij, hartelijk dank voor uw advies). Ook heb ik nu meer gegevens over wat hij in Suriname heeft gedaan en dat levert weer een heleboel vragen op.
Deze afbeelding gebruikte ik al eerder in een post met de vraag of Jan hier misschien getekend zou zijn. Het antwoord was toen dat het niet kon omdat de man een uniform aan had van de Koloniale Guides.

Pierre Jacques Benoit, Voyage a Surinam . . . cent dessins pris sur nature par l’auteur (Bruxelles, 1839), fig. 28. (Copy in the John Carter Brown Library at Brown University)
Door de nieuwe vondst weet ik nu dat Jan lid is geweest van het Korps Koloniale Guides. Iets wat op zich best opmerkelijk is.
Om alles overzichtelijk te houden eerst even een tijdslijn met daarin ook de nieuwe vondsten:
(ik heb nog niet alles kunnen ontcijferen en alle hulp hierbij is zeer welkom)
11 maart 1814: bij 20e Bat Landsmilitie aangesloten in kanton Zierikzee, bij de “Indiaansche Brigade”
16-18 juni 1815: slag bij Waterloo, ingesloten in Mons.
12 augustus 1815: Koloniale troepen worden naar Nederland teruggeroepen
23 november 1815: Vertrek naar Suriname via Vlissingen Schip: Admiraal van Braam
10 (januari?) 1816: Aankomst te Suriname
1821: dienst verlaten expiratie van dienst (6 jaar gediend)
8 januari 1827: bij de Guide
1 september 1827: Korporaal geworden bij de Guide (6 jaar gediend)
1833: getekend voor 2 jaar bij Korps Invaliden
16 mei 1834??
20 november 1839 overleden
Natuurlijk ben ik meteen op zoek gegaan wat het Korps Koloniale Guides inhield en na enig speuren weet ik iets meer.
“In 1818 the ‘korps’ was strictly used to assist during jungle patrols to chase and return run away slaves. Thus their name was changed again to ‘colonial guides’. By 1840 the last 50 slaves were purchased in Africa and brought to Suriname to join the unit. The unit was commanded by a Lt. Colonel. The commander was assisted by four officers, one surgeon and 176 non-commissioned officers. Other duties performed were those of medics and messenger. The ‘colonial guides’ were de-activated in 1862.
Citaat uit www.suriname.nu“
Het Korps Koloniale Guide staat ook bekend als de Zwarte Jagers. Een Korps samengesteld uit mannen gehaald van de Kust van Guinee en vrijgekochte slaafgemaakten. Het Korps assisteerde bij de jacht op weggelopen slaafgemaakten.
Jan werd hier dus in 1827 lid van en na enkele maanden benoemd tot Korporaal. Het is toch wel apart dat Jan, zoon van een Afrikaanse vader en een Nederlandse moeder, geboren in Weesp in Suriname kwam met het Nederlandse leger en later in dit Korps diende. Dit vraagt om meer onderzoek…..
(Deze steenprint “Koloniale Guides van Suriname / Korps Zwarte Jagers / Redi Moesoe” is nu te koop op Catawiki sluiting veiling op 27-08-2015)
Ik heb nog veel meer vragen over Jan. Waar was hij tussen 1821 en 1827? En waar was hij tussen 1835 en 1839? Waar is hij begraven? En de belangrijkste vraag voor mij, heeft hij kinderen gekregen in Suriname? Zijn er nazaten van Christiaan daar?
Helaas kan ik op dit moment bij het Nationaal Archief de stukken die vragen kunnen beantwoorden niet inzien omdat het gedigitaliseerd wordt. Er staat geen datum bij vanaf wanneer het weer opvraagbaar is.
Jan van der Vegt zijn dossier op de Google Drive raakt steeds meer gevuld.
Dit is vast niet het laatste blog over Jan, er ligt nog een verhaal te wachten om ontdekt te worden…
Afbeelding uit Kleding en Wapenuitrusting van de Koninklijke Nederlandsche Troepen
De hele vondst:
UPDATE:
Door een uitgebreid onderzoek in de digitale archieven van Suriname heb ik Jan in vele documenten gevonden:
Zoektocht in Surinaamse Archieven
Jammer dat je niet verder kunt bij het Nationaal Archief.
Digitaliseren klinkt als “lang duren”
Succes
Ik ben enorm goed geholpen door het Nationaal Archief en heb alle stukken digitaal ontvangen!
Wat interessant…. !
Een tip is om naar de (familie)naam te zoeken in oude Surinaamse kranten, Er zijn namelijk een heleboel oude kranten gedigitaliseerd. Mocht hij daar zijn getrouwd of binnen het huwelijk kinderen hebben gehad, dan werd er daarvan een aankondiging geplaatst in de krant.
Dit is de site:
http://www.delpher.nl/
en dan filteren op “kranten” uit “Suriname” natuurlijk.
Ook zijn er Surinaamse genealogische forums.
http://www.network54.com/Forum/133847
Ik hoop dat het helpt…:-)
Dank voor uw reactie!
Via Delpher heb ik destijds wel berichten gevonden dat hij zijn post niet opgehaald heeft, verder niets. Een huwelijk heb ik niet kunnen vinden maar misschien zijn er kinderen buiten het huwelijk geboren…
Ik ga meteen kijken op het forum!