Zou dit hem zijn?!
Samen met Yvette Hoitink van Dutch Genealogy was ik gister via Facebook aan het praten over de status van het onderzoek en tegelijkertijd waren we aan het zoeken. Het duurde niet lang voor Yvette digitaal enthousiaste kreten begon te slaken. Nadat ze mij liet zien wat ze gevonden had, waren de mijne ook niet van de lucht! Ik ben benieuwd naar de reacties van de lezers, na het lezen over de vondst!
Christiaan schreef in zijn derde brief dat hij in dienst was geweest bij Caroline van Oranje Nassau en in zijn vijfde brief schrijft hij de naam van haar echtgenoot, Karel Christiaan van Nassau-Weilburg en het jaartal 1762 van zijn dienstbetrekking.
Caroline en Karel Christiaan huwden in 1760 in de Grote Kerk van Den Haag. Twee jaar voordat Christiaan schrijft dat hij in betrekking was bij hem.
Yvette is op zoek gegaan naar eventuele kunstwerken en die vond ze. Een tekening gemaakt tijdens de huwelijksvoltrekking in de kerk, aanwezig in het Rijksmuseum. Deze ets tekening veroorzaakte onze enorme opwinding.
Omdat het vaag was en in spiegelbeeld heeft Michel Doortmont met Photoshop de tekening verbeterd.

Huwelijk van Karel Christiaan van Nassau-Weilburg met prinses Carolina, 1760, Tethart Philip Christian Haag, 1760 – 1761
Mocht u een groter exemplaar willen zien, klik dan HIER.
Er is ook een ets en die kunt u HIER zien.
Ja het is even speuren, maar dan… ziet u in de linkerhoek bijna onderin wat wij zagen? Zou het hem zijn? Zou Christiaan aanwezig geweest zijn bij het huwelijk en zou dat vastgelegd zijn? Begrijpt u onze opwinding?
Nu moet ik op zoek naar bronnen, bewijzen. Zou er ergens vastgelegd zijn wie er aanwezig waren bij de huwelijksvoltrekking?
Vol aandacht kijkt de Afrikaanse page naar de gebeurtenissen in de kerk, opvallend tussen de mensen om hem heen, wiens aandacht veel minder gericht is op het bruidspaar.
Is dit mijn voorvader Christiaan van der Vegt? Deze vraag kan ik nu nog niet beantwoorden maar ik hoop en droom tot ik meer weet uit de archieven!
Yvette, onze middag zal ik nooit meer vergeten en jij zult daar altijd mee verbonden zijn, dank je wel!
Beste Annemieke en Yvette,
Gefeliciteerd met deze vondst.
Mij lijkt het zeer waarschijnlijk dat jullie nu beet hebben.
Er is ook een mooi lijntje te maken in de familiegeschiedenis:
Haar grootmoeder Maria Louise had ook een ‘moorse page’ (Rabo geheten). Zie handelsuitgave van proefschrift van Marijke Bruggeman, Nassau en de macht van Oranje, p. 68.
En ML’s moeder had er in late 17de eeuw ook al een, zoals ik binnenkort in een artikel over zwarte pages aan Duitse vorstenhoven in 18de eeuw zal verhalen op basis van mijn onderzoek op onder andere Middachten.
Hgr.Yme Kuiper
Dank je Yme.
Het past dus ook helemaal dat Christiaan bij Caroline vandaan naar Maria Louise is gegaan/gebracht/gestuurd zoals hij zelf schrijft!
Ik ben erg benieuwd naar je onderzoek.
Nou Annemieke, het lijkt er wel op !
En zo duidelijk dat het niet kan missen. Wat een vondst.
Hou Yvette maar in ere, die kan toveren .
Geniet van je bijzondere ontdekking.
Liefs
Jeannette
Ja…..wat bijzonder. ik heb de afbeelding gezien en het zou zo maar kunnen.Hoop dat het nog verder ontrafeld kan worden.
Succes en groet
Sylvia
mooi resultaat Mieke! doorgaan!
Wat een ontzettend leuke puzzel is het toch. Geweldig leuk om mijn steentje bij te dragen. Echt bijzonder gisteren, toen ik maximaal inzoomde om de poppetjes beter te zien en toen ineens dat Afrikaanse koppie tussen de massa zag staan!
Hoe groot zou de kans zijn dat ’t ‘m niet is?
Tot dat bewezen is, is dit dus Presto.
Ik ben ook benieuwd naar hoe de tekenaar te werk is gegaan. Zo’n zaal vol mensen vastleggen is niet eenvoudig.
Ik vermoed dat de zaal eerder al getekend was. Of deels en later afgemaakt.
Hoe lang duurde zo’n plechtigheid? In een uur kunnen heel wat gezichten getekend worden (kledingdetails kunnen ook later), maar misschien is er meer tijd nodig geweest.